SARAJEVO

Porsche BH uručio zeleni ključ Sarajevo Film Festivalu

Mi ovdje slavimo sedam godina uspješnog rada u BiH. Mi smo lider na tržištu prodaje novih vozila u BiH, kazao je direktor Porschea Senad Olovčić

Piše: A. Ovčina

30.6.2022

Senad Olovčić i Jovan Marjanović - Avaz
Sa današnje pres-konferencije - Avaz
Sa obraćanja - Avaz
Gosti na konferenciji - Avaz
Uručen ključ - Avaz
+9

Povodom predstojeće saradnje Porsche BH i Sarajevo Film Festivala i pokretanja nove inicijative za energetsku odgovornost u Sarajevu je danas održana konferencija za medije.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili direktor kompanije Porsche Senad Olovčić i direktor SFF-a Jovan Marjanović.

- Kao što znate firma Porsche BH u Bosni i Hercegovini je počela 2015. godine. Mi ovdje slavimo sedam godina uspješnog rada u BiH. Mi smo lider na tržištu prodaje novih vozila u BiH.  Također to nam je jedna odrednica i naša vizija i misija u smislu zadržanja pozicije koju imamo danas na bosanskohercegovačkom tržištu, ali isto tako rekao bih da u našoj odrednici u našoj strategiji imamo nešto što će uslijediti u autoindustriji što sami znate i čuli ste vjerovatno da do 2030. godine 70 posto vozila će biti električna vozila, a do 2035. bit će proizvodnja isključivo električna vozila - rekao je Olovčić.


Našli poveznicu

On je dodao da faktor koji je jako bitan u evropskim zemljama i svjetskim okvirima, a isto tako nepobitno bitan u našoj zemlji koji će na kraju biti bitan.

Istakao je da smo vjerovatno u takvoj situaciji nemamo toliki popust u ovoj državi na takvoj sferi.

- Mi kao firma i ono što smo rekli zbog naše društvene odgovornosti imamo taj fokus sa držimo i na neki način da djelujemo u tom pravcu. U tom cilju smo dekarbonizacije i u smislu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala našli tu jednu poveznicu i to nam je bila jedna jako interesantna ideja da na neki način podržimo projekat - kaze Olovčić.

Dodao je da je Sarajevo Film Festival sam po sebi brend.

- Tim da smo i mi kao neko ko je lider na tržištu prodajnih vozila brend sasvim logično i prirodno je bilo na neki način povežemo upravo to i činimo. Naime ovom prilikom ćemo podržati Sarajevo Film Festival sa 8 električnih vozila, sa dva hibridna vozila - kazao je Olovčić.

Očuvanje ekologije

Ovom prilikom Jovan Marjanović zahvalio se direktoru Porsche BH zbog saradnje tokom proteklih nekoliko mjeseci.

- Moram reći da nije riječ o projektu rješavanja pitanja gostiju na Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o nečemu dosta širem ovaj put i riječ je o zaista vrijednostima koje dijelimo između SFF i Porsche-a BH u domenu pred početak očuvanja okoline. Ideja je o tome da SFF treba da bude što prihvatljivi, tako reći zeleni - kaže Marjanović.

On je dodao da je Sarajevo Film Festival je već prije pokrenuo ekološku inicijativu Green Festival, u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. 

- Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu - poručio je direktor SFF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.