NA PODRUČJU VIŠEGRADA

Odbrane Novaka Poluge i Dragana Šekariće zatražile oslobađajuću presudu

Optuženi za otmicu civila iz voza u Štrpcima te njihovo zlostavljanje i ubistva

Luka Dragičević i ostali. BIRN

BIRN

1.7.2022

Odbrane Novaka Poluge i Dragana Šekarića zatražile su oslobađajuću presudu od optužbi za otmicu civila iz voza u Štrpcima te njihovo zlostavljanje i ubistva na području Višegrada u februaru 1993. godine, ocijenivši da nije dokazano učešće optuženih u ovim djelima.

Odbrane Poluge i Šekarića su u završnim riječima istakle nezakonitosti prilikom uzimanja iskaza ključnih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi BIRN.

Polugin branilac Veljko Ćivša analizirao je iskaze svjedoka ST-1, Krste Papića i Miće Jovičića, koje je ocijenio ključnim. Kako je kazao, ST-1 u jednom iskazu iz istrage ne spominje Novaka Polugu, a na suđenju ga uvodi u događaje.

- Kako je moguće da se sjetio Novaka osam godina od davanja iskaza i 30 godina od događaja - naveo je Ćivša.



Iskaz uzet na nezakonit način

On je naveo nekoliko svjedoka koji su tvrdili suprotno od svjedoka ST-1 u vezi sa dešavanjima u školi u Prelovu, gdje su, prema optužnici, dovedeni oteti civili i zlostavljani. Branilac je podsjetio na iskaz supruge ovog zaštićenog svjedoka, koja je rekla da je ST-1 sa devet godina upisao osnovnu školu i da je nikad nije završio, te da se htio ubiti zbog presije koja je na njega vršena tokom istrage.

Ćivša je napomenuo da je Jovičić svjedočio nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu i osuđen je na pet godina zatvora. Osvrnuo se na pravna mišljenja i oprez potreban prilikom ocjene iskaza saučesnika koji su sklopili sporazum.

Branilac je kazao da ni svjedok Papić nije u istrazi spominjao Polugu. Prema njegovim riječima, iskaz od ovog svjedoka je uzet na nezakonit način, a sporan je i ograničeni imunitet koji mu je dodijeljen.

Ćivša je podsjetio i na iskaze svjedoka Odbrane, koji su govorili kako su vidjeli optuženog u kući majke, koja je bila bolesna krajem februara 1993. godine.

Za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima (opština Rudo), sa Novakom Polugom i Draganom Šekarićem su optuženi i Luka Dragičević, Obrad Poluga, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici Interventne čete ove brigade, piše BIRN.

Mali broj dokaza

Odbrana Šekarića je rekla da je izvela mali broj dokaza, jer se oslanjala na iskaze svjedoka Tužilaštva.

- Odbrana odmah predlaže oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo nije nikako, a kamoli van razumne sumnje dokazalo navode - kazala je braniteljica Nina Kisić.

Ona je također govorila o nezakonitim iskazima svjedoka, navodeći da su spominjali spisak koji im je predočavan i pritiske kojima su bili izloženi.

Kisić je rekla da svjedok Jovičić nije siguran da je Šekarić vozio kamion sa otetim civilima, a da svjedok Nebojša Ranisavljević spominje Bogdana Šekarića, jednog od trojice koji su bili u Interventnoj četi.

- ST-1 je jedini koji je vidio sve… Vidio je mog branjenika u školi, ali mu ime saznaje 20 godina kasnije - istakla je braniteljica.

Prema njenim riječima, svjedok ST-1 ima ograničene intelektualne sposobnosti, alkoholičar je i bio je u bezizlaznoj situaciji, a dobio je stan i riješena su mu finansijska pitanja.

- Ovdje su izneseni dokazi o prisustvu optuženog na određenim mjestima bez konkretiziranja radnji koje je počinio - kazala je Kisić.

Iznošenje završnih riječi Odbrana nastavlja se 8. jula, piše BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.