AVAZ NA LICU MJESTA

Na Jarčedolima u Sarajevu bit će zaklano više od 4.000 kurbana

Zbog toga se kurbansko meso dijeli, bez obzira ko se nalazi u našoj blizini, musliman, kršćanin, jevrej, ateista, rekao je Haušić

Piše: A. Ovčina

9.7.2022

Na Vakufskom imanju Jarčedoli - Avaz
Dječaci došli sa roditeljima - Avaz
Emrah i Dino - Avaz
Na imanju u Sarajevu - Avaz
Bit će zaklano više od 4 hiljade kurbana - Avaz
+10

Na Vakufskom imanju Jarčedoli u Sarajevu koje je u vlasništvu Gazi-Husrev begove medrese tokom ovogodišnjeg Kurban-bajrama bit će zaklano više od 4.000 kurbana. Kurban-bajram nastupio je jutros, a trajat će četiri dana. 

Kako je za portal „Avaza“ kazao profesor Gazi-Husrev begove medrese Naser Mehmedović koji je ujedno i koordinator tokom kurbanskih aktivnosti na ovom Vakufskom imanju, medresa već skoro pola stoljeća organizirano kolje kurbane.


Naser Mehmedović. A. OVČINA

Izlaze u susret građanima

- Na taj način mi izlazimo u susret građanima Sarajeva koji nisu u mogućnosti da sami zakolju svoje kurbane, s jedne strane, a s druge to pomaže u radu medrese, odnosno kurbansko meso služi za ishranu učenika Gazi-Husrev begove medrese. Kurbani koji se zakolju ovdje na neki način imaju širu, socijalnu, društvenu dimenziju, jer činimo uslugu našim sugrađanima, muslimanima koji žele da izvrše tu obavezu ili dužnost klanja kurbana u vrijeme Kurban-bajrama – kazao je Mehmedović.

Dodao je da kurbansko meso ili dio kurbanskog mesa koji ostane koristi se za potrebe učenika Gazi-Husrev begove medrese.

- Ova kurbanska akcija je postala jako masovna tako da mi u vrijeme Kurban-bajrama koljemo više od 4.000 kurbana na raznim lokacijama i to ide za potrebe studenata u studentskim domovima, za potrebe javnih kuhinja i drugih organizacija koje se bave humanitarnim radom pored potreba za naše učenike – kazao je Mehmedović.

Naglasio je da je ne zna tačan broj koliko će kurbana biti zaklano, međutim, više od 4.000 je prosjek.

- Imamo angažovano deset profesionalnih mesara. Također, tu je i jedan dio naših učenika koji su se prijavili koji žele da učestvuju, da volontiraju u ovoj kurbanskoj akciji i dio tehničkog osoblja Gazi Husrev begove medrese. To je ekipa od 50-tak ljudi koji su danas tu na raspolaganju koji nastoje da taj posao urade kako treba i u skladu sa vjerskim, islamskim propisima – rekao je on.

Ističe da se kurbani kolju na nekoliko lokacija, a to su Visoko, Konjic, Vitez i druga mjesta. Kaže da kolju i krupnu stoku, ali i ovce.


Salih Haušić. A. OVČINA

Zbližavanje sa ljudima

Profesor Gazi Husrev-begove medrese Salih Haušić koji je istakao da klanje kurbana je važno, obaveza, ne kao farz, ali važan je, po nečijem mišljenju kao sunet (op.a. farz je sve ono što je Bog strogo naredio kao obavezu, dok je sunet sve ono što je upražnjavao posljednji Božiji Poslanik), ibadet koji je po mnogo čemu poseban.

- Sama riječ kurban ukazuje na blizinu, zapravo ovaj čin prinošenja žrtve u ime Allaha zapravo insana približava Allahu, svakako svi ibadeti imaju taj cilj i tu dimenziju, ali ovaj na jedan poseban način, a na to ukazuje i značenje ove riječi. Ovo je čin kojim se mi približavamo Allahu. Naravno, kurban ima i svoje druge dimenzije. Ima tu socijalnu, pomaganje gladnih i siromašnih. U ovim danima Kurban-bajrama u kojima je propisano da bude veseo, dakle obaveza je da bude veseo, radostan. U tim danima ne smije niko u našoj blizini da bude gladan. Zbog toga se kurbansko meso dijeli, bez obzira ko se nalazi u našoj blizini, musliman, kršćanin, jevrej, ateista. Svima se kurban dijeli i to ima jednu posebnu dimenziju. To zbilžava ljude – poručio je Haušić.

Nekolicina građana došla je kako bi gledali prinošenje žrtve i uzeli meso koje je na kraju isječeno i spremno za dalju pripremu u kuhinji. Tu je bilo nekoliko porodica sa djecom.


Mahmut Šabić. A. OVČINA

Uplatio novac

Sarajlija Mahmut Šabić kazao je da u ovom mjestu odrastao, ali da mu je ovo prvi put da je putem Medžlisa islamske zajednice u BiH došao da uplati novac za prinošenje žrtve.

- Do sada sam obavljao kurban u svojoj režiji, u kući. Sada nemam gdje. Slabog sam zdravlja, tako da sam odlučio da uplatim. Ovako mi je puno lakše. Žena prouči što treba proučiti. Svake godine koljem kurban – rekao je Šabić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.