PREMIJER CRNE GORE

Abazović u Potočarima: Ovdje je 11. jula 1995. godine ubijeno čovječanstvo

Možemo da promijenimo samo budućnost i na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u Balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istini u oči, istakao je Abazović

Dritan Abazović. Avaz

Reporteri Dnevnog avaza

11.7.2022

Premijer Crne Gore Dritan Abazović došao je u Srebrenicu na obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima

On je na početku svog obraćanja rekao da je u Potočarima 11. jula 1995. godine ubijeno čovječanstvo, ali da je Bosna nastavila da živi. 

- I danas simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada, ne samo oni koji su živjeli u okolini nego i onih za koje se mislilo da su došli da pomognu a zapravo nisu uspjeli ništa značajnije da urade. I danas, 27 godina nakon toga i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima ali koji se manifestuje i dalje u politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica. To je samo apel svima da moramo biti bolji - rekao je Abazović. 


Kako je istakao, prošlost ne možemo da promijenimo.

- Možemo da promijenimo samo budućnost i na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u Balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istini u oči, da ne negiramo nikoga, da pružimo podršku porodicama žrtava i da nas ovi bijeli nišani ispred podsjete na nevine žrtve, ne Bošnjaka nego ljudi. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, politike smrti i politike prevara. Zato treba da mijenjamo stvari, da kada izađemo odavde pogledamo jedni druge u oči i shvatimo da i dalje ima dosta toga što možemo promijeniti na bolje.


Da učimo iz grešaka i da budemo dobri ljudi. Da damo šansu pomirenju, da damo šansu pravdi i da damo šansu istini. Uime Vlade Crne Gore želim da kažem da upućujem najveći naklon svim žrtvama,podršku porodicama žrtava i da vjerujem da samo zajedno možemo da gradimo jednu mnogo ljepšu budućnost - zaključio je Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.