INICIJATIVA PREMA VLADI

Marić: 1.000 KM umjesto 100 za najugroženije, sve ostalo je izlaganje pukom preživljavanju

Sa 1.000 KM bi se moglo riješiti pitanje ogrjeva, recimo školskog pribora, a u suprotnom bi moglo doći socijalnog bunta, kazao je

Zvonko Marić: Moglo bi doći do socijalnog bunta. SCREENSHOT

Piše: S. S.

28.7.2022

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Zvonko Marić (SBB) je podnio inicijativu prema Vladi FBiH za pomoć najugroženijim građanima u iznosu od 1.000 umjesto od 100 KM.

- S obzirom da u proteklom periodu s obzirom na politike cijena i sveukupne ekonomske krize 530.000 najugroženijih građana s dodatno ugroženi zbog ovoga o čemu govorim. Stoga predlažem da Vlada FBiH izdvoji sredstva, ne kako je planirano 100 KM, nego 1.000 KM, kako bi spriječila socijalni bunt, jer znamo da će cijene i dalje rasti. Niko ne garantuje kako će se obezbijediti ogrjev i ova kategorija ljudi će biti dodatno izložena pukom preživljavanju - rekao je Marić.

Marić smatra da je 100 KM milostinja u ovakvom ambijentu. 

- Ako bi se opredijelila Vlada, a znamo da se povećao priliv sredstava u budžet prema mišljenjima nekih stručnjaka za 1,5 milijardi KM, za realiziranje ovog prijedloga bilo bi potrebno 530 miliona KM. Vidim da pojedina ministarstva su se odlučila pomoći s obzirom da je izborna godina, podijelit će po 50 miliona parcijalno, prema svom nahođenju. Tu je sumnja u kupovinu glasova. Sa 1.000 KM bi se moglo riješiti pitanje ogrjeva, recimo školskog pribora, jer u suprotnom će doći do socijalnog bunta. Molim sve delegate da podrže, a ne da ih ostavimo na milost ili nemilost - dodao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.