POSLOVNO VIJEĆE

Kuvajtski biznismeni iz BiH se okreću ka Hrvatskoj

Iz Kuvajtskog poslovnog vijeća BiH kazali su kako su zainteresirani prvenstveno za ulaganje u Istru, za ekološke projekte i organsku poljoprivrednu proizvodnju

Alshaiji i Pinzan. KUVAJTSKO POSLOVNO VIJEĆE BiH

S. S.

29.8.2022

Kuvajtski ulagači žele širenje poslovanja iz Bosne i Hercegovine na susjedne države, posebno Hrvatsku, tražeći tako povoljnije uslove za poslovanje kod susjeda.

Kuvajtsko poslovno vijeće Bosne i Hercegovine do sada je uglavnom radilo na unapređenju trgovinskih i investicijskih odnosa, te prirodnih i izvoznih potencijala koje ima Bosna i Hercegovina. Do sada su ulagali u privredu, ekonomiju, industriju, poljoprivredu Bosne i Hercegovine s ciljem njenog jačanja i konkurentnosti na evropskom tržištu i Bliskom istoku. Sljedeći koraci su širenje djelovanja Kuvajtskog poslovnog vijeća iz BiH na susjedne zemlje, te osim Hrvatske i na Crnu Goru.

Prva posjeta Hrvatskoj

U razgovoru sa predstavnicima Istarske županije, u prvoj takvoj posjeti Hrvatskoj, iz Kuvajtskog poslovnog vijeća BiH kazali su kako su zainteresirani prvenstveno za ulaganje u Istru, za ekološke projekte i organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Kako je upotreba organskih – ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda u porastu i u arapskim zemljama, raste interes za izvoz takvih proizvoda te su otvorene mogućnosti saradnje s tvrtkama iz Hrvatske, ali i ulaganja u proizvodne kapacitete prvenstveno malih domaćih ekološki orijentiranih kompanija, rekao je predsjednik Kuvajtskog poslovnog vijeća za BiH Nasser Alsaiji u razgovorima u Puli 26. avgusta.

Načelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lov, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan tokom susreta sa Alshaijijem istakao je kako je primarni cilj te hrvatske županije podstucati razvoj stočarstva u prvom redu uzgoj koza i ovaca te ekološke poljoprivrede u Istri. Namjera je održiva poljoprivredna proizvodnja koja istovremeno zaštititi istarski okoliš, te pronaći način za zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, po čemu je Ista već poznata. Pojasnio je koje procedure strani investitori moraju ispuniti da bi ulagali u Hrvatsku te koje su mogućnosti i interesi županije.

Razvoj kvalitetnog, održivog i zdravstvenog turizma

Istra je nakon Zagreba najrazvijenije područje Hrvatske, uvijek otvoreno za investitore, rekla je pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić u razgovoru u toj agenciji. Glavni razvojni cilj Istarske županije je razvoj kvalitetnog, održivog i zdravstvenog turizma, prateći svjetske trendove. Želja je očuvati istarske vrijednosti i unaprijediti ekološki orijentiranu turističku ponudu.

Poslovno vijeće Kuvata zainteresirano je za saradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave organskom proizvodnjom i turizmom, a nakon razmatranja mogućnosti uslijedit će nove posjete Istarskoj županiji i razgovori, rekao je predsjednik ovog vijeća za BiH Nasser Alshaiji.


Alshaiji i Kiršić. KUVAJTSKO POSLOVNO VIJEĆE

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.