AVAZ NA LICU MJESTA

Svečano otvoren 16. Međunarodni sajam privrede u Tešnju: Učestvuje više od 300 izlagača

U fokusu je regionalni razvoj, saradnja privrednika, promocija privrednih potencijala uz održavanje okruglih stolova, predavanja, panel diskusija, te susreta privrednika

N. Ćorović

21.9.2022

Sa svečanog otvorenja u Tešnju - Avaz
Sa svečanog otvorenja u Tešnju - Avaz
Sa svečanog otvorenja u Tešnju - Avaz
Sa svečanog otvorenja u Tešnju - Avaz
Sa svečanog otvorenja u Tešnju - Avaz
+15

Šesnaesti Međunarodni sajam privrede danas je otvoren u Tešnju i trajat će tri dana, do 24. septembra.

Kako su rekli organizatori, u fokusu je regionalni razvoj, saradnja privrednika, promocija privrednih potencijala uz održavanje okruglih stolova, predavanja, panel diskusija, te susreta privrednika.



Brojne zemlje

Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Nizozemske, Bugarske, Belgije, Njemačke, Turske, Italije, a ovogodišnji partner Sajma privrede u Tešnju je Rumunija.

Generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, a partneri Vlada FBiH, Zeničko-dobojski kanton, Vanjsko-trgovinska komora BiH te općina Tešanj.

Organizator ove privredne manifestacije je Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.


Potencijal BiH

Ambasador Rumunije Antun Pakurecum zahvalio se prisutnima što su se okupili u velikom broju.

- Izuzetna mi je čast što predstavljam Rumuniju i što sam dobio riječ da otvorim ovaj sjajno organizovan sajam. Ovo 16. izdanje sajma privrede postalo je prava prilika za buduću saradnju, jer time pokazujemo snagu povezanosti sa regionalnim partnerima. Problemi koji se nagomilavaju jesu globalni problemi, zato moramo biti spremni da na vrijeme poduzmemo neophodne stvari kako saradnju, tako i potencijal BiH kao ključnu investiciju za dalje poslovanje sa našim partnerima. Sa zadovoljstvom želim podijeliti iskustva moje zemlje sa vama, i čestitam svima na organizaciji - kazao je Pakurecum.


Podrška i razvoj privrede

Ministar privrede Zeničkodobojskog kantona Zlatko Jelić istakao je da se održavanjem sajma radi i na planovima za budućnost djece.

- Ponosan sam što sam danas među vama. Ovim sajmom pokazujemo prednosti komparativne regije, a ekonomija je glavna tema kojoj smo se posvetili. Jačamo startup-ove, žensko poslovanje, i međusobnu saradnju. Podrška i razvoj privrede za nas mnogo znači, jer ovakve poteze prenosimo na buduće generacije, što je jako bitno, a isto tako bitna nam je saradnja sa manjim općinama, gradovima, u planiranju poslovnih poteza što mnogo znači za jedan ovakav sajam - kazao je Jelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.