OBAVLJENI INTERVJUI

HNK na korak do šefa policije i zamjenika policijskog komesara

Robert Perić, Ramiz Hasić i Mirsad Subašić izložili plan i program rada

Piše: M. Smajkić

21.10.2022

Crnomerović: Rok od sedam dana. M. SMAJKIĆ

Članovi Nezavisnog odbora za izbor i reviziju Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su u poslijepodnevnim satima obavili intervjue s kandidatima prijavljenim za pozicije komesara i zamjenika komesara policije.

Na te pozicije, kako smo pisali, a što je danas i potvrdio Sinan Crnomerović, predsjednik Nezavisnog odbora su se prijavili Robert Perić, aktuelni načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH, Ramiz Hasić, načelnik Operativnog centra MUP -a HNK i Mirsad Subašić, načelnik Policijske uprave Konjic. 

Jedan kandidat se prijavio za poziciju komesara, a dvojica, rekao je Crnomerović za obje pozicije.


Tajno glasanje

Nakon intervjua, dodao je, pristupilo se tajnom glasanju, a rang lista, odnosno, imena kandidata s najvećim brojem glasova će u narednih sedam dana biti dostavljena ministru unutrašnjih poslova HNK, Slađanu Bevandi. Crnomerović nije mogao govoriti o tome kako su kandidati rangirani, istakavši da bi to, u ovom trenutku, bilo nekorektno.

Kako smo saznali, mala je razlika u glasovima na poziciji za komesara gdje su prijavljena dva kandidata, dok je situacija jasna na poziciji zamjenika komesara, gdje je jedan imao veču prednost u odnosu na drugog.

- Ministar potom ima, također, rok od sedam dana da imena kandidata s najvećim brojem glasova dostavi Vladi HNK na imenovanje, što očekujemo u narednoj sedmici, kako bi se, konačno to riješilo - rekao je Crnomerović.


Prioritetni problemi

Također, naveo je da su kandidati bili obavezni izložiti svoj plan i program rada u kojem su se, uglavnom, fokusirali na kadrovsku strukturu MUP-a zbog gorućih problema u tom segmentu.

- Poznato je da su to i prioritetni problemi, s obzirom na to da je, trenutno, veliki broj policijskih službenika koji imaju uslove za penzionisanje, a nema im ko izdati rješenje te su i dalje aktivni u službi. Također, sljedeći akcenat je bio na vanrednoj dodjeli činova koja je predviđena posljednjim izmjenama Zakona o policijskim službenciima, kao i prijem novih kadeta kojih jako puno nedostaje u MUP-u - kazao je Crnomerović.

Podsjetimo, u MUP-u HNK, trenutno, nedostaje više od 250 policijskih službenika. Od toga, samo u Policijskoj upravi Mostar nedostaju, čak, 164 policijska službenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.