AVAZ NA LICU MJESTA

Počeo disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije, šta joj se sve stavlja na teret

Sarajliji se na teret stavlja povreda načela i nepristrasnosti, miješanje u rad sudije u svrhu opstruiranja i podcjenjivanja aktivnosti, te nemar i nepažnja

Sabina Saralija ispred VSTV-a BiH. L. Nukić

Piše: L. Nukić

25.10.2022

Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, počet će 7. decembra

Ovo je rečeno je na današnjem pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Protiv Saralije je Ured disciplinskog tužitelja podnio tužbu 13.jula.

Sarajliji se na teret stavlja povreda načela i nepristrasnosti, miješanje u rad sudije u svrhu opstruiranja i podcjenjivanja aktivnosti, te nemar i nepažnja.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić -Nadarević obrazložila je tačke po kojima se Sabina Sarajlija tereti i rekla kako je ona pokazala pristrasno ponašanje prema tužiocu Aidu Hadžismajloviću.

-  Tužena Sabina Sarajlija u okviru svojih ovlasti postupila je po zahtjevu tužioca Aida Hadžismajlovića i donijela odluku kojom je tužiocu dodijeljena presignacija  - kazala je Kurspahić-Nadarević i dodala da je Ured sporan razlog za takvu presignaciju, čime je tužena povrijedila načelo nepristrasnosti i pogodovala tužiocu po njegovom zahtjevu, kako bi se poboljšala njegova individualna ocjena.

Kako je rekla Kurspahić  - Nadarević "nemar i nepažnja predstavljaju vid kršenja službene dužnosti i može se svrstati pod umišljaj“


Sabina Saralija. L. Nukić

Sarajlija je, prema disciplinskoj tužbi, 12. aprila ove godine i mimo ovlaštenja  donijela instrukciju kojom se za određene vrste predmeta, između ostalog, one za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina, predmeti korupcije, osjetljivi i značajni za javnost te predmeti kojima prijeti zastara, nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti za tužilačke odluke.

 - Ured će dokazati da izdavanje ovakvih odluka ukazuje na podcjenjivanje i opstruisanje tužilaca- kazala je Kurspahić-Nadarević.

Nermin Mulalić, advokat Sabine Sarajlije rekao je kako ona ostaje pri svom stavu u cjelosti.

- Ono što joj se stavlja na teret lebdi u sferi apstraktnog -  rekao je Mulalić

Dodao je i da pitanje umišljaja i nehata nije navedeno u disciplinskoj tužbi. 

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić - Nadarević predložila je saslušanje  Melihe Dugalije, koja je Sarajlijina zamjenica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.