REAKCIJA NA NAJAVU MJERA

Bećirović osudio potez direktora RAK-a: Režimski kadrovi žele uvesti medijski mrak u BiH

Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, poručio je Bećirović

Bećirović: Opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno. ARMIN DURGUT / PIXSELL / FACEBOOK

A. O.

1.11.2022

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom najave direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draška Milinovića o izricanju rigoroznih mjera protiv FACE televizije i novinara Senada Hadžifejzovića, a koja je zasnovana na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

- Osuđujem ovaj krajnje zabrinjavajući potez direktora RAK-a protiv Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića, ne samo zbog činjenice što je zasnovan na pogrešno interpretiranoj izjavi novinara. Osim što je bjelodano da novinar, postavljajući pitanje u emisiji, nije izjavio ono što je Milinović čuo, jer između riječi "ubiti" i "umiriti" je ogromna razlika, direktor RAK-a ovim potezom je demonstrirao da isključivo djeluje po diktatu politike Milorada Dodika - kazao je Bećirović.

Kako ističe, direktor RAK-a, čije je imenovanje od početka bilo sporno, jer je i na čelu javnog emitera RTRS djelovao kao poslušni kadar vladajuće stranke, nastavlja to isto činiti kao direktor važne državne agencije, što je neprihvatljivo.

- Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja. Milinović se sada i na čelu RAK-a slično ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a. To je nedopustivo i pokazuje svu pogubnost imenovanja takve osobe na čelnu poziciju državne agencije. Opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno jer bi njihova realizacija značila uvođenje medijskog mraka odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u Bosni i Hercegovini. Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija, ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju - zaključio je Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.