U SARAJEVU

Promovirana knjiga Hamze Hamzibegovića "Otkud Slavenima pola kontinenta?"

Ovo značajno djelo, sa više od 700 stranica, nastalo je dugotrajnim istraživačkim radom, kazao je autor

S promocije u multimedijalnoj sali "Safet Zajko". Oslobođenje

Piše: E. Ma.

13.11.2022

Knjiga autora Hamze Hamzabegovića "Otkud Slavenima pola kontinenta?" promovirana je prošle sedmice u multimedijalnoj sali "Safet Zajko" u Sarajevu. 

Ovo značajno djelo, sa više od 700 stranica, nastalo je dugotrajnim istraživačkim radom, a samo prenošenje prikupljenih podataka i spoznaja u pisanu formu trajalo je, kako je rekao književnik i historičar Hamzabegović, skoro tri godine.

- Jako sam sretan jer su na promociji historičari, moji prijatelji (Milorad Kostić i Faris Šačić) govorili o avarskoj državi - Avarskom kaganatu, jer u potpunosti prihvataju njeno postojanje u srednjem vijeku, što je i potvrda mog istraživačkog rada. Važan izvor mojih saznanja su bile "Franačke kronike iz ranog srednjeg vijeka" (Anali franačkog kraljevstva) koje autentično opisuju sukobe Franaka sa susjedima u 6, 7, 8. i 9. stoljeću - kazao je Hamzibegović.

Kako je dodao, s obzirom da se nigdje ne pominje današnji nazivi Slavena, tema ga je zaokupirala i tako je nastala knjiga naslovljena "Otkud Slavenima pola kontinenta?". 

- To jednostavno pitanje i odgovor zakomplicirali su historijsku nauku o srednjem vijeku, a za klasičnu historiju je rani srednji vijek mračno doba, koje ona letimično prelazi i ne prepoznaje u biti značajno razdoblje Avara i Slavena, što je tzv. simbioza avarske konjice i slavenske pješadije - naveo je Hamzabegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.