SAOPĆENJE

Savez samostalnih sindikata BiH: Radnička prava su ljudska prava

Mogućnost ostvarivanja radničkih prava na radnom mjestu je preduslov da radnici uživaju širok spektar drugih prava, bilo ekonomskih, socijalnih, kulturnih, političkih ili drugih, navode iz SSSBiH

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH. ANADOLIJA

S. S.

10.12.2022

 Povodom Svjetskog dana ljudskih prava koji se širom svijeta obilježava na današnji dan, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) podsjeća da su i radnička prava ljudska prava.

Kako je objavio SSSBiH, opća deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima svim ljudima osigurava pravo na rad, slobodan izbor zanimanja i na platu s kojom će radnik sebi i svojoj porodici osigurati egzistenciju dostojnu čovjeka.

Radnička prava su ljudska prava, a mogućnost ostvarivanja ovih prava na radnom mjestu je preduslov da radnici uživaju širok spektar drugih prava, bilo ekonomskih, socijalnih, kulturnih, političkih ili drugih. Nepoštivanje tih prava podstiče nejednakost u društvu, potlačenost radnika i radnica, lošiji položaj žena, izloženost eksploataciji i općenito loš radno-pravni položaj i ekonomsko-socijalni status radnika i radnika.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine, i kada je po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.