GRAČANICA

Promoviran 54. broj "Gračaničkog glasnika": Sjećanja heroja koji su branili državu

Priče o kulturi, historiji, tradiciji, znamenitim ličnostima objavljuju se već 26 godina u kontinuitetu

Oštraković, Mešić, Jukan i Nuhanović: Ratni komandanti. H. Čalić

Piše: H. Čalić

18.12.2022

U prepunoj dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici promoviran je 54. broj „Gračaničkog glasnika“, koji u kontinuitetu izlazi 26 godina i donosi priče o kulturi, historiji, znamenitim ličnostima i tradiciji ljudi s tih prostora, ponajviše zahvaljujući glavnom i odgovornom uredniku prof. dr. Omeru Hamziću i brojnim saradnicima.

U 54. broju, na više od 350 stranica, objavljeno je tridesetak novih radova, članaka i priloga posvećenih istraživanjima prošlosti, kulture i tradicije Gračanice i njene okoline. Povodom 30. godišnjice početka agresije na BiH i herojske odbrane Gračanice, objavljena su sjećanja ratnih komandanata 111. gračaničke brigade Tarika Nuhanovića, Smaila Mešića, Smaila Oštrakovića i Džemala Jukana, kao i transkript iskaza rahmetli Bahrije Džananovića, komandanta 212. bosansko-oslobodilačke brigade.


Hrabrost boraca

- Hrabrošću i odlučnošću ovdašnjih boraca te stanovnika ovog područja, Gračanica je odbranjena i nije doživjela sudbinu Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Brčkog, Doboja... U prošlom, 53. broju „Gračaničkog glasnika“ objavili smo sjećanja na odbranu najznačajnijih predstavnika civilnog rukovodstva, a u ovom broju donosimo memoarske zapise ratnih komandanata naše brigade - kazao je Hamzić.

Prvi komandant 111. gračaničke brigade Tarik Nuhanović osvrnuo se na same početke organiziranja odbrane, od mahalskih straža, formiranja rejonskih štabova, do uvojničavanja ljudstva i formiranja brigade 1. septembra 1992. godine.

Kako je rekao, brigada je išla u pomoć gdje je trebalo i branila BiH i u Gradačcu, Doboj-Istoku, Lukavcu.

- Niko od nas nije dobio poziv da ide u odbranu, već su to bili dobrovoljci - rekao je Nuhanović.


Učesnici odbrane BiH poslije promocije „Glasnika“. H. Čalić

Mešić je istakao da mu je bila čast biti na čelu brigade u Gračanici, u kojoj je saradnja civilnih vlasti i vojnih organa bila za primjer, dodajući da nisu činili zločine, već su se časno borili za BiH.


Ratni put

- Ponosan sam na svoj i ratni put mojih saboraca. Danas neko, međutim, na to hoće da baci sjenu, ali ja ću pravdom dokazati svoj čist obraz - riječi su Džemala Jukana.

Smail Oštraković istakao je kako je dobro što se sjećanja ratnih komandanata negdje zapisuju, jer „malo toga šta nam se dešavalo je zapisano, a neprijatelji koji su napali državu sve su bilježili“.

Na području Gračanice, u kojoj su kasnije formirane Operativna grupa 2 (OG-2), kojom je komandovao brigadir Osman Puškar, te 212. bosansko-oslobodilačka brigada, prve u Armiji RBiH, nije izgubljen ni pedalj teritorije, već su oslobađane one privremeno zaposjednute.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.