EKSKLUZIVNO ZA AVAZ

Savjetnik člana Predsjedništva Alija Kožljak: Bećirović danas sa šefom vojnog komiteta NATO-a, na dnevnom redu izgradnja Oružanih snaga

Na ovaj način će se potvrditi i precizirati da je sigurnost naše države neodvojiva od sigurnosti NATO-a, rekao je Kožljak

Kožljak: Jedno je sigurnost BiH, koja je integrirana u sigurnost NATO-a. Printscreen

Alen Bajramovic

17.1.2023

Nakon jučerašnjeg sastanka sa najvišim civilnim predstavnicima NATO-a, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas će se susresti i sa najvišim vojnim autoritetima Alijanse, na čelu sa admiralom Robom Bauerom, predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a, najvišim oficirom Alijanse. 

Prema riječima savjetnika člana Predsjedništva BiH za sigurnosna pitanja Alije Kožljaka, tema sastanka bit će dva veoma važna pitanja.


- Jedno je sigurnost BiH, koja je integrirana u sigurnost NATO-a. To podrazumijeva implementaciju rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kojom se daje mandat NATO-u i EUFOR-u da preuzmu odgovornost za sigurnost i stabilnost BiH u potpunosti. Drugo pitanje je implementacija paketa izgradnje odbrambenih sposobnosti BiH, prvenstveno njenih Oružanih snaga, ali i sigurnosnih agencija. 

Na ovaj način će se potvrditi i precizirati da je sigurnost naše države neodvojiva od sigurnosti NATO-a kroz konkretnu političku i praktičnu podršku, a također će se dogovoriti detalji kako da to bude odrzivo, kako da BIH sa njenim sigurnosnim institucijama bude sposobna u budućnosti da preuzme odgovornost za sigurnost i stabilnost države - kazao je Kožljak za Avaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.