GORAŽDE

PTSP-ovci pokušavaju živjeti normalno

Doživjeli smo mi svašta, pogibija, rušenja, paljenja, smrtnih opasnosti i to čovjek prerađuje u sebi i najčešće mu dođe u snovima, kazao je Dacić

Dacić: Ostale traume. Avaz

Alen Bajramovic

22.1.2023

Udruženje "Svjetlost Drine" u Goraždu osnovano je 2005. godine s ciljem okupljanja bivših boraca oboljelih od PTSP-a. Trenutno okuplja oko 180 članova, među kojima je 80 korisnika kod kojih je dijagnosticiran posttraumatski stresni sindrom.

Nervoza i nemir

Bivši pripadnik ARBiH Rizo Dacić, zahvaljujući vlastitim iskustvima, pomaže nekadašnjim saborcima. Surov, težak i neravnopravan rat u opkoljenom Goraždu ostavio je posljedice i na njegovo zdravlje.

- Prvo moraš shvatiti da je to bolest koja može nauditi i tebi, i tvojoj porodici, i okolini u kojoj živiš. Ako to prenosiš na druge, tu nervozu, nemir, traume proživljavaš na način koji nije adekvatan. Uvijek čovjek proživljava te neke ratne traume. Doživjeli smo mi svašta, pogibija, rušenja, paljenja, smrtnih opasnosti i to čovjek prerađuje u sebi i najčešće mu dođe u snovima - kazao je Dacić.

Borba s posttraumatskim stresom teža je u zemlji u kojoj trauma traje već decenijama.

Teška borba

- Taman nekoga stabiliziraš i dovedeš u stanje da može razmišljati pametno o svojoj porodici, dođe neka situacija koja ga ponovo vrati u to. Nema hljeba da jede, dijete da pošalje u školu, nema posla, pa i ta korona što je bila ponovo je neke ljude vratila. Borba za preživljavanje, sve to utječe na ljude - istakao je Dacić.


Rat u opkoljenom Goraždu ostavio je posljedice. Avaz

Izlazak u društvo

Kroz redovne psihoterapije, niz edukacija i radionica, većina veterana se uglavnom uspješno bori s ovim problemom.

- Oko 50 članova je prošlo redovno kompletne edukacije u našem udruženju. To je njihov izlazak u društvo, kada, nakon tih psihoterapijskih grupa, mogu ponovo da se uključe u normalan život - kazao je predsjednik Udruženja Mustafa Čelik.

Ogromna podrška

Ogromnu podršku rehabilitaciji bivših boraca, ali i drugih građana Goražda koji su preživjeli traume, trpjeli ili svjedočili nasilju dala je Gabrijela Miler, psihoterapeutkinja iz Njemačke.

- Ona je obavljala sve edukacije za volontere koje mi imamo, koji dežuraju svakodnevno po dva sata u Udruženju. Klub je otvoren svakodnevno. Mala je ovo sredina, pa ti ljudi imaju neku stigmu, a muškarcu je teško priznati da ima takve povrede. Mi tako zovemo PTSP - kazao je socijalni radnik i jedan od osnivača Udruženja Sanel Maslan.

U situacijama kada primijete prve znakove unutrašnjeg nemira, straha, probleme sa spavanjem, nedostatak emocija, iz Udruženja preporučuju da im se jave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.