MEMORIJALNI POHOD

Planinari se popeli na vrh Bjelašnice u znak sjećanja na Dragog Novakovića

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva

Penjanje planinara na Bjelašnicu. Facebook

A. K.

11.2.2023

Na sedmom Memorijalnom pohodu "Dragi Novaković", u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici, proteklog vikenda učestvovalo je oko 70 planinara koji su se u njegovu čast popeli do vrha Bjelašnice.

Položen vijenac

Na mjesto stradanja planinara položen je vijenac.

Ove godine učestvovala su planinarska društava Bjelašnica, Željezničar i Energoinvest iz Sarajeva, Klek iz Goražda, Konjuh iz Tuzle, Summit i Abonos iz Banja Luke, te mnogi drugi.

Podsjećamo, Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. godine, dok je spašavao planinarku Anisu Šerak, koja je tom prilikom teško povrijeđena i koja je preživjela nesreću.

Pad niz liticu

Krećući se, prije tragičnog pada, od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, a puhao je jak vjetar, planinarka Šerak se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema "kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.