NOVA STRUKTURA

Samir Avdić podnio inicijativu u Skupštini KS: Hoće li doći do prekrajanja ministarstava

Trebaju li se razdvojiti kultura i sport

S jedne od ranijih sjednica Skupštine KS. Fena

Piše: Eldar Abaz

9.4.2023

Samir Avdić, zastupnik Kluba SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, na posljednjoj sjednici uputio je inicijativu prema premijeru Nihadu Uku da formira radnu grupu za izradu elaborata o svrsishodnosti restrukturiranja aktuelnog sistema izvršne vlasti, s prijedlozima nove strukture ministarstava.

Kako je pojasnio, na osnovu mišljenja te ekspertske grupe, sačinjene od stručnjaka iz institucija Kantona Sarajevo i eksternih saradnika s relevantnim znanjima, bile bi pokrenute izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija u KS.

Obim poslova

- Ustavom KS predviđeno je da sistem uprave i upravnih organizacija sadrži 13 ministarstava. Posljednjom izmjenom zakona koji regulira tu oblast došlo je do spajanja Ministarstva komunalne privrede i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te je formirano novo ministarstvo s nadležnošću u oblasti visokog obrazovanja – podsjetio je Avdić.

Dodao je da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pokazalo da nije jedna od boljih praksi u smislu srodnosti oblasti kojima se bavi.

- Obim poslova u ovom ministarstvu je veliki, ogromna je odgovornost, u pitanju su prostorni planovi, zatim „Rad“ i „Park“, dva velika preduzeća koja su sama po sebi izazov za rješavanje problema. Bez obzira na to ko je ministar, s tako velikim obimom posla se ne bi snašao - kazao je Avdić.


Avdić: Radna grupa. Avaz

Osvrnuo se i na rad drugih ministarstava te dodao da je potrebno određene resore razdvojiti zbog njihovog boljeg funkcioniranja.

Pozitivni primjeri

- Smatram da je potrebno razdvojiti oblast sporta od kulture formiranjem potpuno novih ministarstava ili eventualno drugačijom organizacijom unutar sadašnjeg Ministarstva kulture KS – naveo je Avdić u razgovoru za "Dnevni avaz".

Istakao je i da postoje kantoni gdje su ova ministarstva razdvojena te da to u praksi dobro funkcionira.

- Negdje je kultura pripojena privredi, a negdje obrazovanju. U Tuzli je, naprimjer, kultura pod okriljem Ministarstva privrede i razvoja – kazao je Avdić.

On je predložio i razdvajanje ministarstava u oblasti zapošljavanja i rada u odnosu na oblast socijalne zaštite, te eventualno mogućnost pridruživanja resora iz oblasti rada i zapošljavanja Ministarstvu privrede.

Predložio sam da se oformi grupa stručnjaka, gdje će se razmatrati i predložiti koja ministarstva se mogu pripojiti, a koja odvojiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.