POREZI OGROMNI

Korupcija je prepreka stranim investicijama

Rast se desio primarno zbog dobrih rezultata investitora koji su već odavno u BiH, i to zbog inflacije i dramatičnog rasta cijena

Prepreke su visoki troškovi. Facebook

Alen Bajramovic

17.4.2023

Direktna strana ulaganja u BiH, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, u 2022. godini iznosila su 1,2 milijarde KM, što je za 16,3 posto više nego u 2021.

Ipak, značajan udio direktnih stranih investicija, kao i prethodnih godina, predstavljaju reinvestirane zarade, koje su u 2022. godini činile 56,8 posto od ukupnog godišnjeg iznosa.

Oborena osnovica

- Iskreno me iznenađuje bilo kakvo povećanje ulaganja, ali podatak o 56,8 posto reinvestiranih zarada to dijelom objašnjava. To znači da se rast desio primarno zbog dobrih rezultata investitora koji su već odavno u BiH, i to zbog inflacije i dramatičnog rasta cijena, a ne zbog fenomenalnih uslova poslovanja u BiH. Posebna je priča što je sada lakše ostvarivati rast po bilo kojem kriteriju, jer je osnovica “oborena” u pandemiji koronavirusa - kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Ukupna vrijednost investicija, dodaje, fiktivno je uvećana zbog inflacije, jer navedeni iznos novca 2022. je realno vrijedio manje nego godinu prije.


Gavran: Daleko ispod potreba. Avaz

- Zato je u svemu ovome, prema mom mišljenju, najpozitivnija vijest da je značajan dio zarade reinvestiran u BiH, umjesto odliva novca iz države, iako iz ovog podatka ne vidimo koliko je novca istovremeno “otišlo” iz BiH. Važno je i da ukupan iznos ulaganja nije mnogo manji nego ranije. Loše je, čak i da nije bilo inflacije i da je ovo stvarni iznos rasta stranih investicija, što je ovo daleko ispod naših potreba i ne pokazuje bilo kakav ozbiljan pozitivan trend - ističe Gavran.

Visoki troškovi

Za značajniji priliv stranih investicija BiH su potrebni povoljniji uvjeti poslovanja, a reforme su neophodne u svim oblastima.

- Prepreke su visoki troškovi - poreska i druga opterećenja, prvenstveno po zaposlenom radniku, zatim neefikasne i spore procedure, sve moguće dozvole i procesi zbog neefikasne administracije, ali i korupcija na svim nivoima. Problem je i nelojalna konkurencija, što je opet vezano za korupciju, jer se nekome toleriše rad nacrno ili izbjegavanje plaćanja obaveza, a zatim i siva ekonomija - kaže Gavran.

Blokada vlasti

- Na sve to dodajte i političku nestabilnost, jer ponovo imamo teme o raspadu države i blokade vlasti, umjesto EU i ekonomskih reformi.

Lako je iz navedenog identificirati i krivca - domaće vlasti su odgovorne za sve navedeno - ističe ekonomski analitičar Igor Gavran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.