IZ VERONE ZA "AVAZ"

Ef. Tabaković: Svake godine imamo sve više novih članova, s kojima smo dijelili lijepe ramazanske trenutke

Iz ovog ramazana želim da izađemo s porukama Bitke na Bedru, rekao je

Ahmed ef. Tabaković. Ustupljena fotografija

Alen Bajramovic

20.4.2023

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI) osnovana je 1 decembra 2019 godine i okuplja zajednicu koja je četvrt stoljeća do tada čuvala svoju vjeru, tradiciju, kulturu i običaje. Okupljanjem u džemate i zajednicu, pod jedan krov, ramazani su također postali ljepši i svečaniji u zemlji u kojoj, prema procjenama, živi dvadesetak hiljada Bošnjaka.

- Već treću godinu zajedno dočekujemo i ispraćamo ramazan unutar naše IZBI i svake godine smo sve organiziraniji, imamo sve više novih članova s kojima dijelimo ove naše lijepe ramazanske trenutke. U našim džematima zajedno smo iftarili, klanjali teravije, naše noći provodili u namazu i ibadetu – kaže glavni imam IZBI, Ahmed ef. Tabaković.

U pet gradova

Dodaje zanimljiv podatak da su u proteklih mjesec dana dvije osobe iz Kolumbije i Rumunije prešle na islam i kelimei-šehadet izgovorile u džematima IZBI-a. Inače, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji prisutna je u pet gradova.

- Prvi od naših džemata je džemat Biela (Biella) u regiji Piemont, negdje na pola puta između Milana i Torina. Imamo džemate “Ilm” u Pjaćenci (Piacenza), “Ital-Bosna” u Valekamonici (Vallecamonica) u regiji Lombardija, zatim džemat “Nur” u Veroni i “Kevser” kao najmlađi džemat u Monfalkoneu (Monfalcone) koji je aktivan od početka ove godine – pojašnjava ef. Tabaković.

Klanjat će se u svim džematima

Bajram namaz će se klanjati u svim džematima u Italiji, a veliki blagdan dočekuje se s radošću i nostalgijom za BiH.

- Iz ovog ramazana želim da izađemo s porukama Bitke na Bedru. Da razumijemo da koliko god bili malobrojni, koliko god se činili nejakima, ako se budemo držali zajedno, ako se budemo držali Božje upute, na kraju možemo ostvariti našu pobjedu. Sjećamo se da je Božji poslanik Muhamed a.s. 20. dana ramazana Meku oslobodio bez kapi prolivene krvi. Na taj način i mi trebamo težiti našem oslobađanju od svih okova koje imamo i nadati se boljim vremenima, kako u domovini, tako i izvan nje – poručuje Ahmed ef. Tabaković, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.