SARAJEVO

Čavara i Kovačević sudjelovali u radu Interparlamentarne konferencije o energetici

Na konferenciji o temi "Izazovi i mogućnosti za buduću energetsku opskrbu EU" sudjelovali su predstavnici 30 parlamenata

Detalj s konferencije. Fena

FENA

24.4.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i izaslanik u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević učestvovali su u radu dvodnevne Interparlamentarne konferencije o energetici, koja je održana 23. i 24. aprila u Parlamentu Kraljevine Švedske, države trenutno predsjedavajuće Vijećem Evropske unije.

Na konferenciji o temi "Izazovi i mogućnosti za buduću energetsku opskrbu EU" učestvovali su predstavnici 30 parlamenata.

Učesnici su nakon uvodnih obraćanja imali priliku raspravljati o svim izazovima buduće opskrbe koji stoje pred Evropom, ali i ostatkom svijeta, naročito u postizanju dugoročnog održivog razvoja koji se mora temeljiti na obnovljivim i nefosilnim izvorima energije.

Konferencija je pružila dobre prilike za plodan dijalog između učesnika koji mogu pridonijeti pozitivnim pomacima u oblasti energetske politike.

Ova tema, kako je ocijenjeno tokom konferencije, posebno je važna za BiH koja je dobijanjem kandidatskog statusa napravila značajan korak ka članstvu EU. Članovi izaslanstva PSBiH ocijenili su kako će sudjelovanje na ovoj konferenciji i razmjena mišljenja i stavova s evropskim parlamentarcima poslužiti kao izvor dodatnih ideja u suočavanju s izazovima i prilikama buduće opskrbe energijom u BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.