TRAJNO PRIJATELJSTVO

Veterani Britanske vojske u Goraždu: Zagrlite svoje očeve i zahvalite im na svemu što su učinili u ime slobode

Kaže da je ono čemu su svjedočili za vrijeme boravka u gradu pod opsadom, koja je trajala cijeli rat, bilo strašno i užasno

Sa događaja u Goraždi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Alen Bajramovic

28.4.2023

Bivši pripadnici britanskog bataljona UNPROFOR-a, koji su tokom rata boravili u Goraždu, ponovo su u posjeti gradu za koji ih vežu teške i bolne uspomene, ali i drage veze s ljudima sa kojima su dijelili zlo i dobro.

Godinama se već vraćaju Goraždu, a danas su na bicklima stigli iz Sarajeva. Nastoje sačuvajuti sjećanja na svoje saborce koji su poginuli tokom misije u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, ali i stvarati bolje uvjete za školovanje djece koja danas odrastaju u Goraždu. Čine to kroz Fondaciju “Za djecu Goražda” koju su sami formirali, te projekte unaprjeđenja nastave u Osnovnoj školi “Fahrudin Fahro Baščelija”.

- Prije 28 godina ukrcao sam se na avion u Velikoj Britaniji da bih došao do mjesta Goražde za koje nikada prije nisam čuo. Nisam mogao ni pomisliti da će 28 godina poslije Goražde biti urezano u moje srce zauvijek – kazao je kapetan Moris Evlin Bafton (Maurice Evlyn-Bufton), nekada mladi britanski vojnik međunarodnih mirovnih snaga u Goražde.

Kaže da je ono čemu su svjedočili za vrijeme boravka u gradu pod opsadom, koja je trajala cijeli rat, bilo strašno i užasno.

- Ali svjedočili smo i hrabrosti i velikom srcu Goraždana. Djeci koja su prisutna ovdje želim reći - kad sada odete kući i vidite svoje očeve i majke, dede i nane, zagrlite ih i zahvalite im se na svemu što su učinili za vas u ime slobode – dodaje Bafton.

2012. godine, kada se prvi put nakon rata vratio u Goražde, obećao je sebi da će pomagati djeci u školi “Fahro Baščelija” i građanima Goražda. Tokom ove posjete uručene su nagrade “Šon Tejlor” autorima najboljih literarnih i likovnih radova, te darovani bicikli djeci i njihovoj školi.

- Uvijek smo sretni kad dođete i uvijek ste dobro došli. Hvala na svemu što ste činili za nas, za našu djecu i što podržavate odgojno – obrazovni rad i stvaranju boljih uslova za sve naše učenike – kazala je Jasmina Djana, direktorica škole.

Tokom mirovne misije u Goraždu poginuli su Fergus Reni (Rennie), Filip Armstrong (Phillip), Martin Daudel (Dowdell), Kris Tarner (Chris Turner), Ben Hinton i Šon Tejlor (Sean Taylor). Sutra će na lokalitetu Jabuka biti otvoreno i spomen – obilježje šestorici vojnika koji su tokom agresije na BiH, poginuli na području Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.