KOMISIJA VSTV-A

Potvrđeno pisanje "Avaza": Protiv sudije Branka Perića podnesena disciplinska tužba

Predmet protiv Perića formiran je nakon izricanja presude

Branko Perić. Printscreen

H. J. I. - N. Aj.

12.5.2023

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH disciplinsku tužbu protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Ova informacija je potvrđena za portal "Avaza" iz VSTV-a BiH.

- Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića podnesena je zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTV-u BiH, tačka 9: "donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka" i tačka 10: "neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija", čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovanog - naveli su iz VSTV-a.

Predmet formiran nakon izricanja presude

Predmet protiv Perića, kako je "Avaz" odmah objavio, formiran je nakon izricanja presude.

Naime, Perić je u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje. Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

To su utvrdili i pravni stručnjaci i advokati. I ranije su protiv pojedinih sudija zbog ovog prekršaja vođeni postupci. Među njima je i sudija Milan Blagojević iz Banje Luke.

Dvije prijave

Perić je više puta prijavljivan Uredu disciplinskog tužioca zbog svojih stavova u radu Suda, ali i drugih institucija. Perića je, kako saznajemo, dva puta prijavio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zbog rada na drugim predmetima.

Međutim, Perić se, prema informacijama „Avaza“, želi domoći penzije. On bi trebao naredne godine u penziju, tačnije za devet mjeseci. Na taj način Perić bi se riješio disciplinskih postupaka i repova koje je ostavio u pravosuđu. Ali pitanje je hoće li krivično odgovarati i šta će poduzeti Državno tužilaštvo.

"Miće" pustio na slobodu

Ovaj predratni tužilac ostao je upamćen po predmetu u vezi sa zloglasnom formacijom "Miće". Naime, on je tada bio postupajući tužilac te je osumnjičene pustio na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.