BRIGADNI GENERALI

Održana svečanost primopredaje između Somogjija i Lungua u bazi Butmir

Brigadni general Somogji vršio je dužnost načelnika štaba EUFOR-a od maja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora

Sa svečanosti primopredaje. EUFOR

A. O.

17.5.2023

U bazi Butmir danas je održana svečanost primopredaje dužnosti načelnika štaba između brigadnog generala Zoltana Somogjija (Zoltána Somogyija) iz Mađarskih odbrambenih snaga i brigadnog generala Ovidiua Lungua iz Oružanih snaga Rumunije.

Svečanosti su prisustovali ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Pakuretu (Păcureţu), ambasador Mađarske Kristian Posa (Krisztián Pósa), načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga generalpukovnik Dr. Gabor Borondi (Gábor Böröndi), zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić.

Brigadni general Somogji vršio je dužnost načelnika štaba EUFOR-a od maja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora u svim odjelima komande i jedinicama EUFOR-a. Tokom svečanosti brigadnom generalu Somogyiju dodijeljen je Spomen-krst za mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini Ministarstva odbrane Italije, Medalja Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike za EUFOR-ovu operaciju Althea te zahvalnica komandanta EUFOR-a za njegovu izvanrednu službu i predanost.

Razmijenjeni amblemi

Obraćajući se skupu, dosadašnji načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Somogyi zahvalio se komandantu EUFOR-a generalmajoru Helmutu Habermayeru, komandantici NATO štaba Sarajevo brigadnoj generalici Pameli McGaha, zamjeniku načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajoru Ivici Jerkiću te svojim kolegama iz EUFOR-a na podršci i prijateljstvu tokom čitave njegove misije. Također je novom načelniku štaba EUFOR-a brigadnom general Lunguu poželio uspjeh na novom poslu. Na kraju je izjavio: “Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, prosperitetnu i mirnu budućnost.”

Tokom svečanosti razmijenjeni su amblemi načelnika štaba, simbolizujući primopredaju nadležnosti.

Novi načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Lungu obratio se skupu, izjavivši:

- Posebno sam uzbuđen zbog potencijala saradnje s našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Uz posvećenost, podršku, predanost i, što je najvažnije, zajedničke napore možemo postići trajni mir i stabilnost u ovom regionu.

Izražena zahvalnost 

U svom govoru komandant EUFOR-a generalmajor Habermajer (Habermayer) izrazio je zahvalnost brigadnom generalu Somogjiju na posvećenosti EUFOR-u i podršci koju je pružio komandantu EUFOR-a i njegovom prethodniku, te izjavio:

- Lično sam svjedočio vašoj sposobnosti za inovaciju i pokretanje promjena , tako da sam siguran da će Mađarske odbrambene snage biti značajno ojačane vašim povratkom.

Komandant EUFOR-a izrazio je brigadnom generalu Lunguu dobrodošlicu u misiju.

- Vaše znanje i iskustvo će biti od neprocjenjive vrijednosti i značajno će utjecati na operativnu efikasnost EUFOR-a – rekao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.