NAPUSTILA SDA

Alma Čolo je držala do digniteta Parlamenta BiH: Presudilo joj suprotstavljanje Bakiru Izetbegoviću

Šok za Bakira uslijedio je kada ga je Alma Čolo, gostujući na televiziji, javno uhvatila u laži o Konakoviću i Radončiću

Alma Čolo i Bakir Izetbegović. Printscreen

18.5.2023

Alma Čolo je jučer napustila Stranku demokratske akcije, a činilo se da je bilo samo pitanje vremena kada će se to desiti.

Ova vrsna pravnica, koja je bila jedna od najaktivnih zastupnika SDA u prethodnom sazivu Predstavničkog doma, gdje se nije bavila pljuvanjem, čini se, puštena je niz vodu mnogo prije toga. Tačnije, kada je postavljena u ime SDA u Interresornu radnu grupu za izmjene Izbornog zakona.

Dok je Čolo, zajedno s međunarodnim predstavnicima i predstavnicima drugih stranaka, pokušavala doći do rješenja za ovo pitanje, iz vrha SDA se radilo sve na miniranju bilo kakvog dogovora.

U vrhu stranke, a prvenstveno kod Bakira Izetbegovića, u pregovorima se, umjesto prilike za kompromis, vidjela prilika za političke obračune.

Otkrila da Izetbegović laže

S obzirom na to da je bila riječ o izbornoj godini, u centrali SDA su kreirali dobro poznate konstrukcije prema kojima su sve stranke sa sjedištem u Sarajevu koje su učestvovale u neumskim pregovorima, izuzev SDA, izdajnici.

Neki su poklekli zbog straha od gubitka glasova prije samog sastanka, pa se nisu ni pojavili u Neumu, a nakon neuspjeha pregovora Bakir Izetbegović je otvorio turneju po omiljenim medijima bliskim njegovoj stranci, a glavne mete su bili lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. 

Ipak, šok za Bakira je uslijedio kada ga je Alma Čolo, gostujući na jednoj televiziji, javno uhvatila u laži, koji je govorio da su Konaković i Radončić navijali za HDZ. Čolo je rekla da toga nije bilo. 

- Mislim da ni SBB, ni NiP definitivno nisu podržali tu verziju izmjena Izbornog zakona. Mislim da se nisu izjasnili da prihvataju ono što je predloženo – rekla je tada Čolo.

Jasno je tada bilo da postoji rascjep između nje i vrha stranke.

Držala do principa

Almu Čolo je skupo koštalo držanje do principa, pa su nakon toga u stranci sve uradili da ona ne dobije novi mandat. Ona je bila ponovo kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a osim nje su na listu postavljeni i Amor Mašović, Bisera Turković i Safet Kešo. Unutar stranke se lobiralo za Amora Mašovića i Biseru Turković, a miljenik kompenzacijske liste bio je Safet Kešo.

Na kraju, uz sva lobiranja, Alma Čolo je imala samo 144 glasa manje od Amora Mašovića, koji je još prije dvije godine trebao biti u penziji.

Umjesto da se, kao osoba koja se pokazala kao stručnjak iz oblasti prava, delegira u Dom naroda, gdje je poznavanje ove materije presudno, Bakir Izetbegović se opredijelio za osobu koja mu je uzalud čuvala stolicu četiri godine u Predsjedništvu BiH. Tako je Alma Čolo ostala bez bilo kakve funkcije.

Onako kako je i naučila zastupnike u prethodnom periodu, uz mnogo poštovanja i uvažavanja, ona je napustila Stranku demokratske akcije i politiku bez iznošenja prljavog veša i otkrivanja motiva za ovaj postupak i sigurno će ostati u političkoj sferi, a i među zastupnicima, u sjećanju kao jedan od rijetkih primjera da se bez svađa, podmetanja, konkretno govoreći o određenim temama, može baviti politikom.

Može se slobodno reći da je izdigla Parlament BiH iznad nivoa mahalskog, a nekad i vašarskog pristupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.