DOBOJ-ISTOK

Položen kamen temeljac za izgradnju dnevnog centra: 50 djece i mladih dobit će prostor za druženje

Ukazala se potreba za odvojenom zgradom, savremenom opremom i educiranim osobljem

Bolji uvjeti za djecu s poteškoćama u razvoju. H. Čalić

H. Čalić

20.5.2023

Polaganjem kamena temeljca u kompleksu Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ u Doboj-Istoku ozvaničena je izgradnja dnevnog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, površine 500 kvadrata, za potrebe boravka oko 50 djece i mladih.

Veliko srce

Koordinatorica budućeg savremenog dnevnog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Alema Hodžić za „Dnevni avaz“ je kazala da multidisciplinarni tim stručnih ljudi već godinu i po radi s 35 djece i mladih s poteškoćama u razvoju iz Doboj-Istoka, i to u ograničenom prostoru.

Zbog svega se ukazala potreba za odvojenom i savremenom zgradom i savremenom opremom i educiranim osobljem. 

Hodžić: Zaslužili su. H. Čalić

U tom humanom projektu zvanom „Veliko srce“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dolazi milion maraka, od čega polovina ide za izgradnju zgrade od 500 kvadrata, a polovina za nabavku opreme.

Rok za završetak

- Mi ćemo 1. maja naredne godine, kada je rok da se zgrada završi, imati odlične uvjete za rad s ovom djecom. Ona su to zaslužila, baš kao i njihovi roditelji. Omogućit će nam to višenamjenski objekt i ovdje će dolaziti djeca iz Doboj-Istoka, Doboja, a kasnije i Gračanice - istakla je Hodžić.

Ambasadorica UAE u Crnoj Gori Habila Alšamsi, zadužena i za BiH, istakla je da joj je velika čast što je ozvaničila gradnju ovako potrebnog objekta, u kome će se odgajati djeca i mladi s poteškoćama u razvoju.

Djeca bacala novčiće

Ovu djecu treba postepeno uključivati u društvenu zajednicu, poručila je ambasadorica Alšamsi te je, s načelnikom Doboj-Istoka Kemalom Bratićem, položila kamen temeljac, a djeca koja će dobiti svoje mjesto u ovoj zgradi bacala su novčiće, da im bude lijepo i da sretno žive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.