DOM ORUŽANIH SNAGA

U Sarajevu održana konferencija NATO-a: Rad na izgradnji sigurnosne mreže u BiH

Ponosim se time što je Alijansa partner BiH kao i sigurnošću, izjavila je Mekgaha

Sa današnje konferencije  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Piše:

24.5.2023

NATO Štab Sarajevo danas je bio domaćin konferencije za medije u Domu Oružanih snaga BiH.

Brigadna generalica Pamela Mekgaha (McGaha), komandantica NATO štaba Sarajevo, govorila je o partnerstvu Alijanse s BiH, kao i projektima koje NATO provodi.

Panelisti su bili i ambasadori Norveške Olav Reinersten, Njemačke Tomas Fišen (Thomas Fitschen), Velike Britanije Džulijan Rajli (Julian Reilly) kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

Sigurnosna mreža 

U uvodnom govoru brigadna generalica Mekgaha je poručila da tim NATO-a u Sarajevu radi zajedno s Ministarstvom odbrane BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH već 20 godina, kako bi pomogli da se izgradi sigurnosna mreža kojoj građani i Bosna i Hercegovina mogu vjerovati.

- Ponosim se time što je Alijansa partner BiH kao i na sigurnošću, stabilnošću i prosperitetom koje to partnerstvo svima donosi - kazala je Mekgaha.

Ambasador Olav Reinersten rekao je da je Norveška jedna od osnivača NATO-a te da su im partnerstva pokazala da se najbolja rješenja ne mogu pronaći individualno.

- Ne želimo nametati rješenja ni govoriti BiH šta da radi. Ovdje smo kao jednaki partneri. Aktivno radimo s nevladinim organizacijama, studentima, novinarima... Sve ono što, zapravo, NATO predstavlja.

Također, ohrabrujemo NATO-ovu podršku Oružanim snagama BiH. Ono sto želimo jeste i da objasnimo šta je NATO donio Norveškoj. Članstvo je bilo krucijalno za stabilnost, ali i za ekonomski prosperitet. To sam ponovio građanima BiH više puta - rekao je, između ostalog, norveški ambasador.

Već 17 godina partner 

Ambasador Njemačke Tomas Fišen dodao je da je ova zemlja već 17 godina partner.

- BiH učestvuje u NATO programima Mirovnih misija od 2006., a kroz godine partnerstvo je raslo. Partnerstvo je veoma važno za NATO. Ono je u interesu koncepta sigurnosti van teritorije NATO-a. Prednost naših partnera jeste da NATO može pružiti podršku. Njemačka je uvjerena da su partneri NATO-a osigurani. Mogu samo ohrabrivati BiH da nastavi svoj put ka NATO-u - rekao je ambasador Fišen.

Ruska agresija 

Osvrnuo se na agresiju Rusije na Ukrajinu i sve izazove s kojima je NATO suočen.

Džulijan Rajli, ambasador Velike Britanije u BiH, govorio je o bilateralnim odnosima s BiH i podršci Velike Britanije u našem putu ka NATO-u, ali i o tome šta donosi članstvo u NATO.

- Ponosni smo na naše partnerstvo s BiH, posebno u oblasti sigurnosti i odbrane - rekao je Rajli.

Generalna sigurnost 

Dodao je da NATO osigurava generalnu stabilnost i sigurnost svojih članica, ali i da osigurava ekonomski razvoj i prosperitet.

- NATO je politička organizacija kao što je i sigurnosna. Napredak zahtijeva reforme koje će koristiti građanima BiH u mnogim oblastima. BiH je suverena država i donosit će odluke kako želi, ali ima pravo birati svoju budućnost. Mi podržavamo njenu budućnost na euroatlantskom putu. Velika Britanija zajedno s našim saveznicina je partner i prijatelj BiH i radujemo se tome da pružimo podršku vašem putu u NATO, da radimo i jačamo zajedno - kazao je ambasador Rajli.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Brkić zahvalio se sudionicima današnje press konferencije za podršku koju pružaju BiH kao i uloženi novac u BiH kojim pomažu jačanje bh. institucija.

- Mi smo u posljednje vrijeme postali neko ko više doprinosi svjetskom sigurnosnom poretku nego kao korisnik kao što smo ranije bili. Za nas u BiH je veoma važna NATO-ova politika otvorenih vrata i da bude vrlo aktivna i živa do trenutka kada mi u BiH sami, svojom suverenom i samostalnom odlukom, odlučimo da li želimo ili ne prenijeti dio našeg suvereniteta i na EU i na NATO - poručio je Brkić.

Kada je u pitanju proruski utjecaj u BiH, brigadna generalica Mekgaha kazala je da je jasno je da postoji nekoliko stranih aktera koji žele onemogućiti napredak Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja zapadnog Balkana. 

- Ovi akteri podrivaju institucije BiH kako bi oslabili sigurnosne institucije koje osiguravaju sigurnost građana u BiH. To je upravo razlog zašto se Alijansa opredijelila za dodatnu podršku BiH kako bi joj pomogla da dodatno ojača domaću sigurnosnu mrežu. Mi vjerujemo da će snažna sigurnosna podloga u BiH, kao i regionalna, i dalje podsticati investicije - kazala je brigadna generalica Mekgaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.