ANKARA

Vrhovna izborna komisija: Nisu zabilježene nepravilnosti koje bi utjecale na izborni proces

Završen je drugi krug glasanja na danas održanim predsjedničkim izborima, rekao je

Ahmet Jener. Anadolija

Anadolija

28.5.2023

Predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Turske Ahmet Jener (Yener) izjavio je kako danas u Turskoj nisu zabilježene nepravilnosti koje bi utjecale na izborni proces.

Jener je na konferenciji za novinare u sjedištu YSK-a u Ankari rekao kako je proces glasanja završen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- Završen je drugi krug glasanja na danas održanim predsjedničkim izborima. Nije bilo nikakvih negativnih situacija koje bi se negativno odrazile na sam izborni proces - rekao je Jener, poželivši da izbori budu korisni turskoj naciji i demokratiji.

Zahvalio se svim učesnicima

Jener je na kraju zahvali svim učesnicima na izborima, kako kandidatima tako i svima koji su bili angažovani na biralištima kako bi izborni proces protekao bez problema.

Na pitanje kada će biti ukinuta zabrana emitovanja vijesti, Jener je rekao da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red Komisije, nakon čega će se oglasiti.

Izbor između Erdoana i Kiličdarolua

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je danas između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdarolua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imalo je dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdoan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdarolu, skupio je 44,89 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.