ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović povodom Dana bijelih traka: Moramo širiti istinu o tom ratnom zločinu

Bio je to početak kampanje etničkog čišćenja i zločina nad Bošnjacima Prijedora, poručio je Bećirović

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

31.5.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom obilježavanja Dana bijelih traka uputio je poruku javnosti.

Širiti istinu o ratnom zločinu

- Danas, 31. maja 2023. godine sjećamo se još jednog tužnog datuma u našoj historiji. Obilježavamo Dan bijelih traka i odajemo počast za 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je 102 djece. Ovi nevini ljudski životi ugašeni su na najsuroviji mogući način. Moramo širiti istinu o tom ratnom zločinu. Nikada nećemo zaboraviti civilizacijsku nepravdu i činjenicu da je nesrpskom stanovništvu na području Prijedora i Kozarca naređeno da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe. Bio je to početak kampanje etničkog čišćenja i zločina nad Bošnjacima Prijedora. Uslijedila su mučenja i egzekucije u koncentracionim logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm kroz koje su prošle hiljade ljudi.

Porodice ubijenih i žrtve ne traže osvetu

Nakon više od 30 godina porodice ubijenih i žrtve ne traže osvetu. Traže pravdu, kaznu za odgovorne i počinioce zločina, ali i da se zaustave oni koji osporavaju sjećanje i koji pokušavaju da opstruišu one koji njeguju kulturu sjećanja. Takvim politikama i ideologijama još odlučnije ćemo se suprotstaviti.

Porodicama žrtava, izražavam najdublje saučešće, a ubijenim želim lahku zemlju bosansku i vječni rahmet - poručio je Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.