DANI AJVATOVICE

Profesor Alibašić u Jajcu održao predavanje o vladavini prava i profesionalizmu

Tribini je prisustvovao i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović

Sa održanog predavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
H. J. I.

17.6.2023

U okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" večeras je u Jajcu održana tribina "Vladavina prava, profesionalizam i Božije zadovoljstvo".

Izlagač dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kao osnov svog predavanja istakao je paradoks bosanskohercegovačkog društva, prema kojem je Bosna i Hercegovina na vrhu religioznih društava u Evropi, a po brojnim drugim pokazateljima ne zauzima tako visoku poziciju.

Širi dijapazon društva

- Odgovor sam našao kod jednog učenjaka iz 14. stoljeća, Tadžudina Subkija, koji kaže da zahvaljivati Bogu treba riječima, srcem i djelom. Ističe da Bogu zahvaljujemo djelom tako što posao koji smo preuzeli radimo profesionalno. Ako možemo izvući neka generalna pravila, čovjek na vlasti neće biti Bogu zahvalan klanjajući nafile, nego olakšavajući ljudima njihove probleme. Potom, biti Bogu zahvalan na savjetničkoj poziciji je omogućiti ljudima da dođu da prava koja traže - pojasnio je dr. Alibašić.

Tribini je prisustvovao i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je istakao da se program manifestacije "Dani Ajvatovice" raznolikošću sadržaja obraća različitim društvenim skupinama.

- Kroz organizaciju "Dana Ajvatovice" pokušavamo obuhvatiti što širi dijapazon društva. Prije svega Bošnjaka, ali i svih drugih koji su zainteresovani za ove sadržaje. Zadovoljni smo što manifestacija ima veliki broj pratilaca i posjetioca, ali i onih koji dolaze da uzmu učešće u različitim sadržajima - rekao je muftija Adilović.

Vjerski i društveni život

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce Zehrudin-ef. Hadžić je ocijenio da se predavanje dr. Alibašića može razumijevati kao značajan dio vjerskog i društvenog života na području Medžlisa.

- Ovo je drugi sadržaj koji se realizuje u našem novom starom centru "Hadadan", a prvi u okviru "Dana Ajvatovice". Večerašnja tema je značajna, jer tretira doprinos koji je moguće dati društvu i zajednici, a na temelju Poslanikove, a.s., preporuke da svako radi ono što najbolje zna - kazao je efendija Hadžić.

U okviru edukativnih aktivnosti ovogodišnje manifestacije "Dani Ajvatovice" tokom narednih dana bit će realiziran i omladinski kamp, tematski razgovori o kulturi, umjetnosti i različitim vjerskim temama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.