NAKON SASTANKA

Orban: Ne podržavamo politike sankcija

Vi nama niste strani, već ste unutar porodice, rekao je Orban

Viktor Orban tokom obraćanja. N. Šaljić / Avaz

Piše: Eldar Abaz

22.6.2023

Mađarski premijer Viktor Orban obratio se na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, gdje je izjavio da je iskusio poštovanje i prijateljstvo.

- Da upoznam rukovodstvo nove Vlade, Vijeća ministara, stekao sam dobre utiske. Iskusio sam poštovanje i prijateljstvo. Mi smo ponosni narodi, poštovanje je bitno. To ćemo dati i BiH i nadam se da će biti obostrano. Tri stavke karakterišu odnos prema BiH. Mi smo susjedi. Uvijek možete računati na nas. Drugo, veliko divljenje za održavanje ovako teškog političkog sistema. Mi i vi dijelimo istu sudbinu. Pretrpjeli smo različite komunizme. Vi nama niste strani, već ste unutar porodice. Rekao sam da je sve u previranju i da su u toku velike transformacije, kad je riječ o u EU i u ekonomiji i u tehnologiji. Jedan od razloga jeste rat u Ukrajini i učešće EU u njemu. Zato smo dali značaj Balkanu, jer je Evropi potrebna nova dinamika i novi učesnici – rekao je Orban.

Dodao je da za njih, Mađare, Balkan nije problem.

- EU je potrebniji Balkan nego što je to obrnuto. Mađarska vam je susjed, i šta god govorili u Briselu, mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Treba približiti pristup fondovima, treba investirati i u sigurnost na Balkanu. Dugoročno rješenje nije u prisustvu stranaca, već saradnji naroda koji žive ovdje. Suština balkanske politike jeste da se da što više odličivanja domaćim liderima. Očekujem signale da vidimo u kojim poljima je potrebna i poželjna Mađarska, odnosno investicije. Rado bismo prihvatili ulogu i u garancijama sigurnosti. Mi imamo ulogu u EUFOR-u koju bismo da povećamo – poručio je Orban. 

Dodao je da BiH treba pristupe fondovima.

- Ne podržavamo politike sankcija i dugročno vidimo da je dobro da se što više nadležnosti vrati narodima koji žive ovdje, a ne prisustvo stranaca. Ako je moguće da što više nadležnosti dobiju domaći ljudi, to je naša politika prema Balkanu. Mađarska vas poštuje i političke namjere BiH i želi dobre ekonomske odnose. Rado bi prihvatili ulogu u garanciji balkanske sigurnosti jer smo prisutni u EUFOR-u - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.