UDRUŽILI SNAGE

Projekt 'Mostar' i Grad Mostar ulažu 700.000 KM za revitalizaciju Bune i Bunice

Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora

Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. FENA

FENA

27.6.2023

Zajedničkim snagama projekt "Mostar – Prostori koji pokreću" i Grad Mostar uložit će 700.000 maraka za revitalizaciju rekreacijskog područja Bune i Bunice.

Ukupno 500.000 KM za ovu namjenu bit će izdvojeno iz fondova Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, dok će preostalih 200.000 KM iz budžeta dodijeliti Grad Mostar. S tim u vezi direktorica ovog projekta Veronika Jelinkova i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali su Ugovor o prebacivanju sredstava za realizaciju ove intervencije.

Dodatna sredstva

Kako su izvijestili iz organizacije "People in Need BiH", plan je uraditi rekonstrukciju pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukciju javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje i veće radove.

Gradonačelnik Kordić potcrtao je važnost ovog područja za Mostarce i Mostarke te u tom smislu najavio da bi za narednu budžetsku godinu mogla biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se nastavilo ulagati u Bunu i Bunicu.

- Naš je cilj oživjeti ovaj javni prostor te ga staviti građanima i građankama na raspolaganje u punim kapacitetima, kako bi poslužio kao mjesto susreta, druženja, ali i uživanja u prirodnom okruženju - istakla je Jelinkova.

Funkcionalnost javnih prostora

Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Od ukupno 71 predložene intervencije, uvjerljivo najviše glasova su dobile Buna i Bunica.

Projekt "Mostar – Prostori koji pokreću" implementira češka nevladina organizacija "People in Need" uz partnerske organizacijama Everday Peace Indicators, Omladinski kulturni centar "Abrašević", Agencija lokalne demokratije Mostar i Udruženje građana "Nešto više". Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.