ODRŽAN SASTANAK

Bećirović: Visoki predstavnik treba smijeniti Dodika, ako to ne uradi, onda neka se povuče

Ako to ne uradi, treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum, kaže on

Tudik i Bećirović: Razgovarali o brojnim temama. PBiH

A. O.

27.6.2023

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je kazao francuskoj ambasadorici Kristin Tudik (Christine Toudic) da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) treba smijeniti predsjednika RS Milorada Dodika (SNSD) ili da se povuče.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bećirović i Tudik su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dviju država. Napomenuo je da je Dodik više puta izjavio da mu je cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje Bosne i Hercegovine.

Današnje razmatranje Narodne skupštine RS da ovaj entitet ne primjenjuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je nazvao brutalnim udarom na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasadorici Tudik je predstavio "Bijelu knjigu" o antidejtonskim aktima RS od 2021. do ove godine i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti Dodika za kojeg je naveo da, kako je izjavio, separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je podsjetio da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerirati njegovo pravno nasilje.

Ocijenio je da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ako to ne uradi, treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum. U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike, visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na Federaciju Bosne i Hercegovine - rekao je.

Ambasadorica Tudik je naglasila da je Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada je riječ o reformskim procesima i jačanju stabilnosti u ovom dijelu Evrope te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.