90 MILIONA KM

Šta su uradili u KS: Bankama milioni od pacijenata

Iz godine u godinu prebacuju sredstva koja se ne troše na građane, kao što bi trebalo, naveo je Sadiković

Imaju li zakonsko pravo da oroče sredstva. Avaz

Alen Bajramovic

13.7.2023

Dok se na pojedine zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo čeka mjesecima, a iz Sindikata zdravstva od decembra prošle godine zbog značajnog rasta troškova života traže povećanje plaća, Zavod zdravstvenog osiguranja KS, poput štedionice, milione čuva na računu. U pitanju je iznos od oko 90 miliona KM, od kojeg je veći dio čak i oročen!

Je li u skladu sa trenutno važećim zakonima za teritorij Federacije BiH i KS moguće da ZZOKS, koji nije štedionica nego Fond zdravstvenog osiguranja građana KS, akumulira tolika sredstva, ako jeste, kako ih zakonito "uložiti" u zdravstvenu zaštitu, sve što ona podrzumijeva, ili nezakonito oročiti sredstva kod poslovnih banaka i ubirati kamate - pitanja su koja su i Zavodu i vlastima u KS, koje smatraju odgovornim, postavili iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Rekordan iznos

Ovo je, prema našim informacijama, bila jedna od tema današnjeg sastanka predstavnika Sindikata zdravstva i pregovaračkog tima Vlade KS, koji je naslavno završio.

Prema riječima predsjednika Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS Senada Sadikovića, ZZO u ovoj godini raspolaže rekordnim iznosom od blizu 600 miliona KM.


Sadiković: Traže povećanje plaća. Avaz

- Oni su, kroz stavke finansijskog plana, bukvalno pokušali sakriti ta sredstva. Iz godine u godinu prebacuju sredstva koja se ne troše na pacijenta, kao što bi trebalo, da novac prati pacijenta, da imamo što bolju uslugu, ali i da se prati potrošačka korpa i prave korekcije iznosa satnice - kazao je Sadiković.

Iz ZZOKS ranije je saopćeno da je višak prihoda u iznosu od 95 miliona KM rezultat šestogodišnjeg suficita, od 2017. do danas. Međutim, ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je za „Avaz“ da ZZO ne može imati suficit jer, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, ZZO nije profitabilna organizacija i ne može poslovati s dobitkom.

- Sav novac koji je uplaćen od osiguranika predviđen je za pružanje zdravstvenih usluga. Dakle, sve ono što je predviđeno finansijskim planom ZZO, koji usvaja Skupština KS, mora s 31. decembrom tekuće godine biti utrošeno - istakao je Vranić.


Vranić: Sav novac za pružanje usluga. Avaz

Istovremeno, građani su uskraćeni za izbor ljekara i ustanove u kojoj će obaviti pregled, a usluga bi bila i brža i kvalitetnija kada bi se u sistem, raspisivanjem javnih poziva od ZZOKS, uključilo i oko 200 privatnih ordinacija s opremom i kadrovima. Radi se o zakonskoj obavezi, za što je potrebno oko 25 miliona KM godišnje. Pacijenti usluge u privatnom sektoru sada plaćaju.

- Nemamo ništa protiv privatnog sektora. Mislimo da ima dovoljno novca za sve. Međutim, politika je javno zdravstvo dovela na koljena. Vidite i sami da čekate na magnet, ultrazvuk... Sindikati će sve uraditi da se ta usluga poboljša, ali ne može se nama stavljati na teret da mi ne radimo kako treba kad oni nemaju nikakve planove - kazao je Sadiković.

Novac osiguranika

Sadiković pojašnjava da je kolektivni ugovor na snazi do aprila 2024., ali je Sindikat u decembru 2022., zbog enormnog rasta cijene potrošačke korpe, podnio zahtjev za korekciju satnice.

- Trebalo je čak šest mjeseci da formiraju pregovarački tim Vlade KS, a 13. juna krenuli smo u pregovore. Zavod je imao zadatak da napravi proračun koliko je „težak“ naš zahtjev. Prošli put su došli s nekim proračunom da je to oko 50 miliona, ali se nisu izjasnili koliko bi mogli dati sredstava za našu satnicu. Jednostavno, ponašaju se kao da je to njihov, a ne novac osiguranika, pacijenata, zdravstvenih radnika, dok su oni u suštini samo „kasa zdravstva“. I od Ministarstva osjećam nezainteresiranost - dodao je Sadiković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.