LOŠI REZULTATI

Vlada KS se tokom prvih 100 dana mandata nije baš pokazala: Od 166 obećanja u potpunosti ispunjena samo dva

Provedene aktivnosti Kantonalne vlade odnose se na uspostavljanje Centra za razvoj poduzetništva te na izdvajanja za sport

Vlada KS: Usaglasili program na kojem će raditi do 2026.. Vlada KS

15.7.2023

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je tokom prvih stotinu dana mandata provodila veće ili manje aktivnosti na realizaciji gotovo polovine od 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u KS 2023.–2026”. Kako su pokazali rezultati monitoringa Istinomjera, u potpunosti su ispunjena dva obećanja, ispunjavanje osam obećanja je u progresu, dok su započete aktivnosti na realizaciji još njih 72. 

Ekonomija i zdravstvo

Vlada KS imenovana je 24. marta 2023. godine, a formirale su je partije Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (SBiH). Prethodno su ove partije usaglasile program na kojem će raditi do 2026. godine.

Od 166 mjera iz ovog sporazuma 72 se odnose na oblast ekonomije, 39 na oblast obrazovanja, kulture i sporta, 22 na oblast socijalne politike, 13 na oblast pravne države, 12 na oblast zdravstva te osam obećanja na državno uređenje. 

Dva ispunjena obećanja Kantonalne vlade, tokom prvih 100 dana, odnose se na uspostavljanje Centra za razvoj poduzetništva, kao i na izdvajanja za sport u iznosu od jedan posto ukupnih budžetskih prihoda.

Pokazatelj šta je urađeno, a šta ne. Vlada KS

Od osam obećanja čije je ispunjavanje u progresu četiri su iz oblasti ekonomije, tri iz pravne države te jedno obećanje iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Neki su započeti

Među njima su rekonstrukcija tramvajske pruge, rekonstrukcija cesta, uspostava jedinstvene karte za javni gradski prijevoz, izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, opremanje policije, uspostava helikopterske jedinice MUP-a KS, analiza i plan izgradnje poslovnih zgrada MUP-a KS, kao i donošenje zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi KS.

Najviše obećanja, na čijem je ispunjavanju započet rad, dato je iz oblasti ekonomije (28) i obrazovanja (21), a samo neka od njih su nabavka vozila za javni prijevoz, utopljavanje zgrada, provođenje projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem, proširenje kapaciteta obrazovnih ustanova, donošenje zakona o dualnom obrazovanju KS, ali i obećanja iz drugih oblasti.

49 posto obećanja

Među 84 obećanja na čijoj realizaciji nije bilo aktivnosti u prvih 100 dana mandata Vlade KS našli su se donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, rješavanje problema gradske deponije, donošenje strategije razvoja kulture i sporta Kantona Sarajevo, jačanje kapaciteta sudova, izrada socijalne karte branitelja i braniteljki, otvaranje hospisa i brojna druga. Nakon prvih 100 dana rada Vlade KS može se zaključiti da je izvršna i zakonodavna vlast radila na ispunjavanju 49 posto obećanja iz sporazuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.