MIKROLOKACIJA KVRGE

Tužilaštvo BiH: Na području Banovića pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti, nestaloj u proteklom ratu, a tačan identitet bit će utvrđen DNK analizom uzorka

Pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe. Tužilaštvo BiH

Anadolija

17.7.2023

Na mikrolokaciji Kvrge, na području općine Banovići, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, koji će biti prebačeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti

U saopštenju se navodi da se istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se ovoj lokaciji, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja koordinira aktivnosti službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

- Prema preliminarnim dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti, nestaloj u proteklom ratu, a tačan identitet bit će utvrđen DNK analizom uzorka - saopšteno je iz Tužilaštva.

Zajednički rad

Dodaje se da su u procesu ekshumacije sudjelovali djelatnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, SIPA, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudske medicine te policijski djelatnici MUP-a TK PU Banovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku podršku.

- Pronalazak lokacije s posmrtnim ostacima rezultat je zajedničkog i koordiniranog rada i razmjene informacija Tužilaštva BiH, SIPA-a i INO BiH - navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.