SAOPĆENJE

Kantonalna agencija za privlačenje investicija u KS: Investiciona konferencija u Kuvajtu

Planirano je da konferencija bude održana u posljednjem kvartalu ove godine

gencija za privlačenje investicija i privatizaciju u KS. gencija za privlačenje investicija i privatizaciju u KS

A. O.

27.7.2023

Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju u Kantonu Sarajevo usaglasila je sa partnerima iz države Kuvajt održavanje investicione konferencije na kojoj će biti otvorene mogućnosti za dodatna ulaganja, osnivanje posebnog investicionog fonda te lakše ekonomsko povezivanje, posebno privatnog sektora.

Planirano je da konferencija bude održana u posljednjem kvartalu ove godine i to u Kuvajtu uz podršku i pokroviteljstvo vlade Kuvajta na visokom nivou.

To je rezultat nedavno uspostavljenih kontakata i posjete direktora Agencije Adnana Jašarevića prijateljskoj državi Kuvajt, a u okviru delegacije koju je predvodio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović.

- Postoji značajan interes i volja partnera iz Kuvajta da se stvore mnogo bolji uvjeti za investiranje i oživi ekonomska saradnja. Imali smo niz vrlo sadržajnih sastanaka sa brojnim zvaničnicima i potencijalnim ulagačima. Dogovoreno je da se održi i forum, odnosno, konferencija, koja će biti snažan korak naprijed i poticaj za nove investicije, a tokom koje će se, osim zvaničnika obje zemlje, upoznati i ulagači sa vrlo konkretnim projektima i prilikama u Kantonu Sarajevo. To će biti šansa da se realni sektor poveže i da razvija projekte samostalno i uz pomoć okvira saradnje koju uspostavljamo - istaknuo je Jašarević.

Prema njegovim riječima, kuvajtski privrednici imaju podršku i poticaj od vlasti da ulažu u projekte u Bosni i Hercegovini, te uprkos nekim ranijim iskustvima i dalje imaju snažnu volju da iskoriste velike potencijale koji postoje.

- Očekujemo da će se na temeljima i vezama koje uspostavljamo i obnavljamo razviti vrlo vidljivi ekonomski rezultati u narednom periodu i u različitim razvojnim oblastima, posebno tamo gdje naš kanton ima značajne potencijale i komparativne prednosti - dodao je Jašarević, saopćeno je iz Kantonalne agencija za privlačenje investicija i privatizaciju u KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.