OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Smajić tvrdi: Letjelice iz RS i Srbije slijetale mimo propisa u BiH

Na nadležnim organima BiH je da utvrde koga i šta su prevozile navedene letjelice, istakao je Smajić

Džemal Smajić. Facebook

H. J. I.

28.7.2023

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić oglasio se na Facebooku gdje naveo da je informacija da je predsjednik RS Milorad Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno helikopterom MUP-a Srbije, koristeći i vazdušni prostor BiH, potvrda njegove "opravdane zabrinutosti za sigurnost bosanskohercegovačkog neba". 

- Zbog toga sam prije nekoliko dana i uputio pitanje ka ministru prometa i komunikacija Edinu Forti vezano za primarni radar i sekundarne radare u BiH, te kontrolu zračnog prostora BiH.

Prema nezvaničnim informacijama u proteklom periodu letjelice u vlasništvu Vazduhoplovnog servisa manjeg bh. entiteta i letjelice registrovane u registru vazduhoplova Republike Srbije slijetale su u više navrata na područje BiH izbjegavajući prethodno da slete na jedan od međunarodnih aerodroma u BiH, kako je predviđeno zakonima BiH. Time su smišljeno izbjegavale i carinsku i graničnu kontrolu BiH.

Na nadležnim organima BiH je da utvrde koga i šta su prevozile navedene letjelice.

Podsjećamo da (ne)brigu o suverenitetu i zračnom prostoru BiH vode kadrovi HDZ-a i SNSD-a rukovodeći institucijama nadležnim za civilno vazduhoplovstvo u BiH (BHANSA i BHDCA) - napisao je Smajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.