IZJAVA ZA "AVAZ"

Ikanović o opozivu Gutića: Zbog novonastale situacije smo zakazali sjednicu OV, tu ćemo odrediti dalje korake o referendumu

Oni su spremni na sve, ali mislim da policijski organi ne bi trebali napraviti još jednu grešku, rekao je

Sifet Ikanović. A. Bešić / Avaz

3.8.2023

Politička kriza u Općini Banovići traje već duži period. Naime, načelnik Bego Gutić je izgubio većinu u Općinskom vijeću, pa je nova većina, predvođena PDA-om, pokrenula njegov opoziv.

Kako tvrde predstavnici nove većine, pečat je otuđen i sve se radi na tome da se pokretanje opoziva odugovlači, jer se u izbornoj godini ne mogu raspisati vanredni izbori. Na drugoj strani, Bego Gutić smatra kako je opoziv ilegalno pokrenut.

U ponedjeljak se ispred zgrade Općine Banovići odvijala prava drama kada su predstavnici nove većine pokušali ući u zgradu, kako bi se okončale proceduralne stvari vezano za opoziv. U jednom trenutku je došlo do fizičkog obračuna, no policija je spriječila veće incidente. Vijećnici nove većine tada nisu uspjeli ući u zgradu Općine.

Zakazan za subotu

Nakon svih ovih dešavanja upitno je održavanje referenduma, koji je zakazan za 5. avgust.

Tim povodom smo kontaktirali vijećnika PDA u Općinskom vijeću Banovići Sifeta Ikanovića, koji je za portal „Avaza“ otkrio da će se sutra održati sjednica i da će tada biti poznato više detalja o sudbini referenduma.

- Zbog novonastale situacije koja se dešavala u ponedjeljak sazvali smo vanrednu sjednicu, gdje ćemo najaviti sljedeće korake nove većine o ovim pitanjima. Sjednica će se održati u petak u 17 sati. Mi referendum možemo održati, ali moramo o svim stvarima razmisliti kako ne bismo imali probleme kasnije, jer i CIK daje na kraju saglasnost o razrješenju – ističe Ikanović za portal „Avaza“.

Nove opstrukcije

Upitan da li očekuje potencijalne nove opstrukcije u vidu sprječavanja održavanja sjednice, Ikanović kaže:

- Oni su spremni na sve, ali mislim da policijski organi ne bi trebali napraviti još jednu grešku. Očekujem od nadležnih organa da poduzmu sve kada je u pitanju sigurnost, jer samo uputio dopis o održavanju sjednice. Želim sigurnost i svih vijećnika i svih građana na području naše općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.