IDE U VOJKOVIĆE

Mirzi Kapiću određen pritvor: Na Facebooku tražio kako da napravi bombu sa detonatorom

Kapić se sumnjiči za planiranje terorističkog napada na jednu džamiju

Avaz / Privatni arhiv

Miralem  Aščić

8.8.2023

Sud BiH odredio je pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za terorizam, zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti.

Kapić se sumnjiči za planiranje terorističkog napada na jednu džamiju.

Šta kaže tužilac

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je Tužilaštvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti.

- Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, ko su ti ljudi - kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Pojašnjavajući razloge za pritvor, tužilac Čampara je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo pretpostavlja da postoji još jedno nepoznato lice s kojim je osumnjičeni sarađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastofalnih posljedica”.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Tražio upute

"Avaz" saznaje da je Kapić na Facebooku tražio upute kako da napravi eksplozivnu napravu sa detonatorom. Za sada nije poznato koju je džamiju želio "raznijeti". 

Istražuje se s kim je sve komunicirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.