MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković razgovarao s ambasadorom Rumunije Antonom Pacuretuom

Konaković je naglasio važnost političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regionalne stabilnosti

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

N. Aj.

14.8.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas s ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Rumunije, regionalnoj saradnji, evropskim integracijama BiH, te aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje.

Ekonomska saradnja

Istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i Rumunije tradicionalno dobri, te da postoji obostrani interes za jačanje političkog dijaloga i za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

Ministar Konaković upoznao je ambasadora Pacuretua sa prilikama i odnosima u BiH, reformskim procesima na putu naše zemlje ka EU. Naglasio je važnost političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regionalne stabilnosti. Kazao je da postoji dosta mogućnosti za unaprjeđenje ekonomskih odnosa dvije zemlje, te izrazio spremnost za intenziviranje saradnje kroz razmjenu bilateralnih posjeta.

Reformski procesi

Ambasador Pacuretu je istakao da Rumunija podržava stabilnost, sigurnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Govoreći o prednostima članstva u EU, ambasador Pacuretu je naglasio kako kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u EU predstavlja novi početak za BiH i ohrabrio je vlasti u BiH da rade na reformskim procesima i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Iskazao je spremnost Rumunije da svojim iskustvom i ekspertizom pomogne BiH na putu ka EU.

Ambasador je također informisao ministra Konakovića o namjeri Rumunije da otvori Počasni konzulat u Bosni i Hercegovini, kao i o kandidaturi Rumunije za Međunarodni sud pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.