DIO MISIJE ALTHEA

Helez s ambasadorom i vojnim atašeom Poljske: Jačati odnose dvije zemlje u resoru odbrane

Nažalost, naše dvije zemlje nemaju potpisan plan saradnje u oblasti odbrane, te bih volio da se ta saradnja uspostavi, rekao je Helez

Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
N. Aj.

14.8.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas ambasadora Republike Poljske u BiH Nj.E. Jaroslava Lindenberga (Jaroslaw) i novoimenovanog nerezidentnog vojnog atašea Republike Poljske, kapetana bojnog broda Zbignieva Romanovskog (Zbigniew Romanowski).

Ministar Helez je iskazao zadovoljstvo posjetom i upoznao goste o prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i strateškim ciljevima naše zemlje, priključenja euroatlantskim integracijama.

Vojno deminiranje

Naglasio je značaj finansijske podrške evropskih partnera u jačanju oblasti vojnog deminiranja i značaj podrške članica NATO saveza kroz Paket pomoći u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta.

- Poljska je važan faktor u Evropi, učestvuje u misiji ALTHEA u BiH i pružala je finansijsku podršku Centru za operacije za podršku miru (PSOTC) od 2004. do 2010. godine, na čemu sam izuzetno zahvalan. Nažalost, naše dvije zemlje nemaju potpisan plan saradnje u oblasti odbrane, te bih volio da se ta saradnja uspostavi, kao i obostrano imenovanje rezidentnih vojnih predstavnika - naglasio je ministar Helez.

U tom kontekstu, ambasador i vojni ataše Poljske su također potvrdili potrebu za skorim potpisivanjem plana saradnje u oblasti odbrane, kao i mogućnost intenziviranja saradnje i u drugim oblastima.

Euroatlanski put

Pored toga, ambasador Lindenberg je istakao da Republika Poljska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te stabilnost i mir na zapadnom Balkanu. Također je istakao opredijeljenost Poljske na podršci BiH na njenom euroatlantskom putu.

Na kraju, ministar Helez izrazio je zahvalnost ambasadoru Lindenbergu na riječima podrške, uz očekivanja da će Republika Poljska povećati broj svojih vojnika u misiji ALTHEA u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.