PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić: Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje

Institut za istraživanje genocida Kanada je danas podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića zbog osovane sumnje o izvršenju ratnog zločina

Stevandić: Sve je to recikliranje starih laži. FTV

Z. K.

17.8.2023

Nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGC) podnio krivičnu prijavu protiv Tužilaštvu BiH protiv predsjednik Narodne skupštine RS Nenada Stevandića stigla je i njegova reakcija. 

Stevandić je jasno istakao da odbacuje i demantira sve navode IGC-a, kazavši da se radi o nastavku podmetanja i laži.

Podmetanje i laži

- Sve je to recikliranje starih laži. Više puta je bilo sličnih pokušaja i nikad nije bilo ni najmanjeg osnova kao što nema ni sad. Potpuni je idiotizam da se kao osnov žele upotrijebiti Šmita (Schmidt) ili američke sankcije. 

To je samo još jedan vid pritiska i pokušaj da se onesposobe oni koji vode, predstavljaju i brane RS. Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje.

Lažima se istina ne dokazuje, već upravo suprotno što će se i ovaj put desiti. Sa velikim ponosom i mirom podnosim i raskrinkavam sva podmetanja i laži - izjavio je Stevandić.

Institut za istraživanje genocida Kanada je danas podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića zbog osnovane sumnje o izvršenju ratnog zločina i zločina protiv čovjećnosti za vrijeme agresije na BiH.

Bonske ovlasti

Pored krivične prijave, pozvali su i visokog predstavika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da korištenjem bonskih ovlasti sankcionira predsjednika Skupštine NSRS Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.