ATINA

Borjana Krišto razgovarala s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem

Krišto je zahvalila premijeru Plenkoviću za podršku koju prijateljska Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija

Sa održanog sastanka. Vijeće ministara BiH

H. J. I.

21.8.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su, danas u Atini, o bilateralnoj saradnji, prvenstveno u kontekstu procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Proces evropskih integracija

Krišto je zahvalila premijeru Plenkoviću za podršku koju prijateljska Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija i izgradnji društva u cjelini. Premijer Plenković je kazao da će Hrvatska nastaviti s nesebičnom kontinuiranom podrškom BiH, na njezinom evropskom putu.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula da su prioriteti i fokus rada Vijeća ministara BiH i svih institucija BiH usmjereni na ispunjenje 8+1 uvjeta odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Dodala je da su rad i napori, koje ovaj saziv Vijeća ministara BiH ulaže s ciljem ubrzanja evropskih reformi, prepoznati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, održanom 19. jula u Briselu.

Izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona

- Vijeće ministara BiH radi na usvajanju reformskih zakona - kazala je Krišto te istakla da je izborna reforma najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka Bosne i Hercegovine. Izrazila je uvjerenje da će se do kraja godine napraviti ograničena promjena Ustava BiH i cjelokupna izmjena izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti postojeća diskriminacija. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima, kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanak Krišto i Plenkovića održan je uoči neformalnog sastanka lidera regije i zemalja EU-a u Atini, na kojem će večeras sudjelovati predsjedateljica Vijeća ministara BiH na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.