AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Na području Brčko distrikta do danas eutanazirano šest hiljada svinja

Kada je u pitanju povratak životinja u objekte i imanja koja su bila zaražena, Kojić je istaknuo da će trebati duže vremensko razdoblje

Eutanazirano šest hiljada svinja. Fena

D. R.

30.8.2023

Na području Brčko distrikta BiH dosad je na 185 imanja eutanazirano 6000 životinja zaraženih afričkom svinjskom kugom, a zaključno s današnjim danom, registrirano je još deset novih pozitivnih nalaza.

Brzim i pravovremenim djelovanjem nadležnih službi Vlade Brčko distrikta, kako navode, uložen je dodatan napor na suzbijanju i zaustavljanju širenja zaraze afričkom svinjskom kugom.

Nova žarišta

- U posljednjih nekoliko dana na još dva imanja u Gornjem i Donjem Breziku otkrivena su nova žarišta, dok su već ranije potvrđeni slučajevi u obližnjim Trnjacima, Sandićima i Ražljevu - kazao je za Radio Brčko predstojnik Odsjeka za veterinarstvo Vlade Brčko distrikta Kosta Kojić.

On je naveo kako zaraza nije potvrđena u mjestima Potočari i Dubravice te izražava nadu se da će tako i ostati.

Za sva ona domaćinstva na čijim farmama svinje još uvijek nisu zaražene ovim opasnim virusom, Kojić apelira da se pridržavaju svih uputa koje su dobili kako bi imanja i dalje ostala zaštićena, da koriste dezinfekcijska sredstva, dezo-barijere, da mijenjaju obuću pri ulaženju u objekte sa životinjama i slično.

Isplata za nastalu štetu

Kada je u pitanju povratak životinja u objekte i imanja koja su bila zaražena, Kojić je istaknuo da će trebati duže vremensko razdoblje, minimalno šest mjeseci, a možda i više, sve dok virus u potpunosti ne nestane.

Iz rezervi budžeta Brčko distrikta BiH već je povučen određeni novčani iznos za isplatu nastale štete, zahtjevi se već sada mogu poslati, a tražit će se i dodatna sredstva kroz rebalans kako bi se svim ugroženim uzgajivačima svinja namirila nastala šteta prouzrokovana afričkom svinjskom kugom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.