VELIKA BRITANIJA

Helez i Galić na Sajmu naoružanja u Londonu: Fokusirani na modernizaciju OS BiH

Iskoristili su priliku lično se upoznati s aktuelnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji

Helez i Galić u Londonu. MO BiH

S. S.

13.9.2023

U sklopu višednevne službene posjete Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem, u srijedu je posjetio Međunarodni sajam naoružanja DSEI 2023 u Londonu.

Helez i Galić fokusirani su na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te su iskoristili priliku lično se upoznati s aktualnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji. Na sajmu su imali poseban sastanak s direktorom ekonomske sigurnosti i napretka iz Ministarstva odbrane UK Huwom Waltersom, s kojim su razgovarali o mogućim projektima daljeg razvoja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Također, razgovarano je i o mogućnostima međusobne saradnje namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom UK.

Faktor odvraćanja

- Akteri u našoj regiji ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage. U tome ni mi ne smijemo zaostajati, ukoliko želimo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Oružane snage Bosne i Hercegovine moraju biti faktor odvraćanja od bilo čijih pretenzija da ugrozi teritorij ili stanovnike bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine - rekao je Helez.

Na sajmu se Helez sastao i sa zamjenikom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Gruzije brigadnim generalom Iraklijem Chichinadzeom.

Službena posjeta delegacije MO BiH realizira se na poziv Ambasade UK u BiH i agencije "Clarion Defence & Security", koja provodi organizaciju sajma DSEI 2023, koji se održava ove sedmice u glavnom gradu UK.

Sajam se održava 24. put

DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

Kasnije tokom dana, Helez i Galić će posjetiti i Ambasadu BiH u UK, gdje će se sastati i s mladim stručnjacima iz BiH, koji rade ili se školuju u UK. U službenoj posjeti Londonu, Helez i Galić će biti do 14. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.