NJUJORK

Konaković se sastao s ministrom vanjskih poslova Latvije

Istaknuto je da su Bosna i Hercegovina i Latvija dvije prijateljske zemlje i da imaju dobre političke odnose

Konaković i Karinš. MVP BiH

N. H.

20.9.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, s ministrom vanjskih poslova Latvije Krišjanisom Karinšom.

Istaknuto je da su Bosna i Hercegovina i Latvija dvije prijateljske zemlje i da imaju dobre političke odnose, ali daleko ispod mogućnosti interesa dviju zemalja.

Evropske integracije

Ministar Konaković je informisao ministra Kariņša o reformskim procesima u BiH i napretku koji je naša zemlja ostvarila u posljednje vrijeme u smislu ispunjavanja obaveza iz procesa evropskih integracija. 

Zahvalio je Latviji na podršci evropskom putu BiH, te izrazio nadu da će u narednom, ključnom periodu za BiH na njenom evropskom putu Latvija, ali i ostale zemlje članice EU nastaviti podržavati našu zemlju.

Naglasio je da je dobra bilateralna saradnja s Latvijom značajna za Bosnu i Hercegovinu u smislu strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

Ministar je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena svom evropskom putu kao i za daljnje jačanje saradnje u regionu, s ciljem unapređenja političkog dijaloga i regionalne saradnje. 

Kazao je da BiH, s ekonomskog stanovišta, zajedno s ostalim zemljama zapadnog Balkana, predstavlja atraktivno tržište sa gotovo 20 miliona ljudi i da bi članstvo u EU stvorilo pravnu sigurnost u regionu i dalo poticaj za ulaganja i ekonomske aktivnosti u regionu.

Intenziviranje bilateralnih odnosa

Sagovornici su tokom sastanka iskazali interes za intenziviranje bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou, te za kontinuirano održavanje bilateralnih konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima, kao što su programi obuke i kurseva u Latviji u okviru saradnje s BiH, podrške u kandidaturama za razne pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, ekonomska saradnja, te ugovorni odnosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.