IZOLIRANA ZEMLJA

Tirana godišnje ima četiri puta više letova od Sarajeva: Trebaju li bh. aerodromi ići pod koncesiju

Iako je Sarajevski aerodrom u znatno boljem položaju od bh. konkurencije, njegove brojke ne djeluju impresivno kad se uporede s regionom

Međunarodni aerodrom Sarajevo. Fena

Danijal Hadzovic

20.9.2023

Ako otvorite stranicu Aerodroma u Tirani, vidjet će da iz glavnog grada Albanije danas polijeće oko 70 letova. S druge strane, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo svega 17.

Međunarodna zračna luka Tirana “Majka Tereza” u Albaniji doživjela je značajan porast prometa putnika tokom prvih sedam mjeseci 2023. godine, s brojevima koji su porasli s 2,7 miliona na 3,7 miliona u poređenju s istim periodom 2022. godine. Tokom 2022. godine aerodrom u Tirani imao je 5.159.500 putnika.

Rast poslovanja

Međunarodni aerodrom Tirana „Majka Tereza“ opslužio je ukupno 5,2 miliona putnika 2022. godine, kako je potvrdio koncesionar zračne luke.

Uprkos relativno manjem udjelu na evropskom tržištu letova u poređenju sa susjednim zemljama, Albanija je pokazala izvanrednu putanju rasta. Broj putnika porastao je za impresivnih 28 posto, što potvrđuju podaci iz Eurocontrola.

Godine 2017. “China Everbright Limited” postao je koncesionar Međunarodnog aerodroma Tirana. Nakon postizanja sporazuma s albanskom vladom o ukidanju svog monopola nad međunarodnim letovima iz Albanije “Hochtief AirPort” prodao je upravljanje Međunarodnim aerodromom Tirana “Majka Tereza” kompaniji “China Everbright Limited”, firmi specijaliziranoj za upravljanje imovinom, direktna ulaganja, posredovanje i ulaganja. Dana 25. decembra 2020. “Kastrati Group” iz Albanije kupila je sve dionice zračne luke od “China Everbright Limited” za 71 milion eura.

Koncesija je u Tirani dala izuzetno dobre rezultate. Dovoljno je uporediti brojeve. Godine 2016., dok je bio pod kontrolom države, Aerodrom u Tirani imao je oko 2 miliona putnika. U 2022. godini taj broj prešao je pet miliona.

Upravo je Aerodrom u Tirani ambasador SAD u BiH naveo kao pozitivan primjer poslovanja aerodroma pod koncesijom. Ova tema aktuelizirana je nakon što je u javnost procurilo pismo američkog ambasadora i šefa Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Johana Satlera (Johann Sattler).

Burne reakcije

Ovaj zahtjev izazvao je priličnu buru u društvu i mnogobrojne reakcije, a među njima se isticala ona predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića, koji je kazao kako se preuzimanjem aerodroma u Sarajevu želi presjeći veza Sarajeva s Istanbulom.

Dva su problema s kojima se suočavaju bh. aerodromi. Jedan je finansijske prirode, a drugi se tiče broja letova. Aerodrom Sarajevo u 2022. godini poslovao je pozitivno. Prihod je bio 66,5 miliona maraka, od čega je dobit 13,8 miliona. Sarajevski aerodrom je u 2022. godini imao oko 1,4 miliona putnika. Ostali aerodromi značajno zaostaju. Tuzlanski aerodrom je u istoj godini imao 474 hiljade putnika, Banja Luka 343.000, dok je u najgorem stanju onaj Mostaru, koji je imao svega oko 10.000 putnika.

Broj putnika po aerodromima #. Twitter

Fortina podrška

Ideju za stavljanje aerodroma pod koncesiju od političara u BiH direktno je zasad podržao jedino ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

- Država BiH ne posjeduje nijedan aerodrom, ali ono što smo prepoznali kao svjetski trend je nešto o čemu treba razmišljati - rekao je nedavno Forto, aludirajući na činjenicu da se većina regionalnih aerodroma odavno već nalazi pod koncesijama.

Iako je Sarajevski aerodrom u znatno boljem položaju od bh. konkurencije, njegove brojke ni najmanje ne djeluju impresivno ako se uzme u obzir da je Priština, grad dvostruko manji od Sarajeva, tokom prošle godine imala gotovo 3 miliona letova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.