SARAJEVO

Helez nakon sastanka sa ministrom odbrane Norveške: Niko se ne treba bojati modernizacije OS BiH

Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikada nikog nije napala, niti i namjerava, naglasio je Helez

Sa održanog sastanka. MO BiH

H. J. I.

26.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, danas je u službenu posjetu primio ministra odbrane Kraljevine Norveške Nj.E. Bjorna Arilda Grama.

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja dvije zemlje, s posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu Ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju BiH s NATO savezom.

14 prioriteta

Ministar Helez je upoznao kolegu Grama s aktivnostima koje provode MO i OS BiH kada je u pitanju euroatlantski put naše zemlje, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uvjeta sadržanih u 14 prioriteta Ecropske unije, koji su postavljeni za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU. Ministar je u razgovoru još jednom naglasio da euroatlantski put naše zemlje nema alternative i da će institucije naše zemlje, a posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Evropsku uniju.

Ministar Helez je zahvalio kolegi Gramu na pomoći koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viškova minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju nivoa obuke.

Ministar Gram je u razgovoru iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveška ambasada u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu. On je najavio i dalju pomoć u jačanja odbrambenih kapaciteta BiH, podršku u suočavanju sa savremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te finansijsku pomoć Centru za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC), kao i programe promoviranja ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Modernizacija OS BiH

Ministar Helez je posebno skrenuo pažnju na potrebu za pomoć u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH nebi zaostajala za drugim zemljama regije.

- Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikada nikog nije napala, niti i namjerava - naglasio je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da je dosadašnja saradnja s Kraljevinom Norveškom uspješna i izrazio nadu da će tako biti i u narednom periodu.

- Evropski put BiH je svakako prioritet i svi trebamo dati doprinos kako bi stvorili pregovore o članstvu u EU - rekao je Goganović te dodao da je „sigurnosna situacija u BIH stabilna i veliku zahvalnost tome dugujemo misiji EUFOR-a“ te je izrazio očekivanje da ce doći do produženja misije EUFOR-a. Imajući u vidu da je Ambasada Kraljevine Norveške kontakt ambasada NATO-a, Goganović je naglasio opredjeljenje za saradnju sa NATO alijansom kako je to i definirano Programom reformi.

Punopravno članstvo u NATO i EU

Zamjenik ministra Galić, također je zahvalio Norveškoj na dosadašnjoj pomoći i izrazio očekivanja da će Norveška isto tako podržati punopravno članstvo u NATO-u i EU.

Ministar Gram je istaknuo da će Norveška nastaviti pomagati BiH i podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njezin multietnički karakter.

U razgovoru su sudjelovali i norveški ambasador u BiH Nj.E. Olav Reinertsen, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali saradnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.