OTKRIVAMO

Šta stoji iza novog Dodikovog zahtjeva za izuzećem sutkinje: Novi pakleni plan za spas

Po svaku cijenu želi kupiti vrijeme da bi što više odužio sudski postupak

Dodik: Sve radi smišljeno. Dejan Rakita / PIXSELL

Miralem  Aščić

28.9.2023

Odbrana Milorada Dodika jučer je zvanično poslala Sudu BiH novi zahtjev za izuzećem Jasmine Ćosić-Dedović, sutkinje Suda BiH koja je potvrdila optužnicu Tužilaštva protiv predsjednika RS u aferi „Ukaz“.

Dva puta

Ovu informaciju potvrdio nam je Dodikov advokat Goran Bubić.

Kao razlozi za novi zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić-Dedović, o čemu smo ranije pisali, kako se navodi, jesu “crtanje” optužnice, prejudiciranje odluke Tužilaštva BiH i sve u vezi s vraćanjem optužnice.

Ovo je prvi put u historiji bh. pravosuđa da odbrana u jednom predmetu dva puta traži izuzeće istog sudije.

Podsjećamo, Sud BiH je već ranije odbio zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić-Dedović. U prvom zahtjevu za izuzećem kao razlog je navedena sumnja u njenu nepristrasnost, jer se Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH, u ime BiH, protivio njenom imenovanju u Međunarodnom sudu u Hagu.

I taj zahtjev je odbijen.

Međutim, Dodik i njegova odbrana imaju pakleni plan koji pokušavaju realizirati od samog podizanja optužnice, o čemu smo već ranije detaljno pisali.

Naime, novim zahtjevom Dodik ustvari ponovo kupuje vrijeme. Ali sve smišljeno. Nakon što je propalo u prvom pokušaju, izuzeće se opet šalje, s istim ciljem da se što više oduži sami početak postupka.

Prema informacijama „Avaza“, Dodikova odbrana igra na kartu da kroz Nacrt zakona o sudovima BiH, oko kojeg se već druže vrijeme lome koplja u Vijeću ministara, osnuje apelacioni sud BiH, čije bi sjedište bilo u Banjoj Luci.

Na taj način Dodik bi, putem sudija koje su pod njegovom kontrolom, sebi osigurao da ga taj sud, u slučaju da ga Sud BiH osudi makar i uvjetno, u drugostepenom postupku potpuno oslobodi svake odgovornosti. Pogotovo zabrane političkog djelovanja.

"Slomiti" trojku

Dodik na sastancima pokušava slomiti trojku pričom o tome gdje bi bilo sjedište suda – u Banjoj Luci ili Istočnom Sarajevu, upravo s ciljem da se o njegovoj konačnoj presudi odlučuje u sudu nad kojim bi imao kontrolu.

Ukoliko sjedište bude u Banjoj Luci, taj će plan biti itekako izvediv. Dodik sve radi da kupi vrijeme da bi se “prepreke” za realizaciju njegovog plana što prije otklonile, a nacrt zakona našao u Vijeću ministara, a potom i potvrđen u oba doma Državnog parlamenta.

Nema prijenosa nadležnosti

Dodikova odbrana, kako stoje stvari, odustat će od zahtjeva za prenose nadležnosti, tačnije da mu se sudi u Banjoj Luci umjesto u Sudu BiH.

Razlog je taj što su svjesni da nisu ispunjeni uvjeti da se proces prebaci iz Državnog suda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.