DOKLE VIŠE

Prežvakane bendove gradonačelnica Karić najavljuje kao "spektakl": Sarajevo dočekuje Novu 1985. godinu

Teško da će koga iz ostatka svijeta impresionirati Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Letu Štuke i Bombaj štampa

Benjamina Karić. Facebook

Danijal Hadzovic

4.10.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je „spektakularan“ doček ove godine. Tako barem ona misli. I uistinu, kada se pogledaju bendovi koji trebaju nastupati, to bi možda bi spektakularan doček Nove, 1985. godine. No, nije posve sigurno koliko ovaj izbor može ikoga privući na dočeku Nove, 2024. godine.

Kretanje unazad

Gradonačelnica Karić rekla je da su ovi bendovi izabrani radi obilježavanja ne samo Nove godine, nego i 40. godina od Olimpijade u BiH. Problem je što se u tih četrdeset godina štošta promijenilo, osim eventualno u svijesti Sarajeva koje je ostalo zarobljeno u stanju kulturne nekrofilije i življenju na simbolima i dostignućima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Problem je, međutim, što je ostatak svijeta u ovih četrdeset godina krenuo naprijed.

S te strane, teško da će koga iz regiona, a kamoli iz ostatka svijeta impresionirati Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Letu Štuke i Bombaj štampa. „Mini raspad“ Crvene jabuke desio se još 1992. godine kada je Zlatko Arslanagić napustio ovaj bend, a od tada pod imenom ove grupe nastupa Dražen Žerić Žera koji uglavnom tezgari na starim pjesmama, Zabranjeno pušenje Davora Sučića Sule hit nije imalo dvadesetak godina, a Bombaj štampa uglavnom svira rekreativno, kada Đuro odmara od svojih glumačkih i komičarskih nastupa. Letu štuke jedan je od rijetkih kvalitetnih bendova iz Sarajeva koji su zenit uspjeha dostigli u godinama poslije, no ipak je riječ o grupi s realno probranom publikom.

Spektakl, malo sutra

Navedeni bendovi dobri su za povremeni svirke jugonostalgije i podsjećanja na stara vremena, no daleko od toga da su i toliko popularni i aktivni da mogu napraviti „spektakularan“ i „neviđen“ doček Nove godine kako je najavljivala Karić.

No, nešto na tragu spektakularnih dočeka Nove godine Sarajevo jeste imalo u nekim od prethodnih godina. Dino Merlin, Zdravko Čolić i Željko Joksimović koji, ma šta neko mislio o njihovoj muzici, jesu istinske regionalne zvijezde, na dočecima u Sarajevu prethodno su okupljali svake pojedinačno izemđu 80 i 100 hiljada ljudi, a glavni grad BiH bio je krcat zvijezdama iz cijelog regiona. Taj uspjeh teško da će s ovogodišnim postavom bendova biti ponovljena, ma koliko da gradonačelnica Benjamina Karić rođ. Londrc najavljuje neviđen spektakl.

Pad u kvaliteti

Upravo s dolaskom Benjamine Karić rođ. Londrc na čelo grada došlo je i do pada novogodišnjih proslava. Dok doček 2021. nije mogao bit organiziran zbog pandemije koronavirusa, 2022. doček nije ni pripremljen, pa je gradonačelnica objavila da novac daje u dobrotvorne svrhe, da bi Sarajlije 2023. dočekale uz tehnički više nego skroman nastup Dubioze kolektiv. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.